Koninklijke onderscheiding echtpaar Wijbenga uit Grou

Grou - Mevrouw H. Wijbenga-Stelwagen en de heer A. Wijbenga zijn donderdag 24 mei benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw H. Wijbenga-Stelwagen (Hetty) is geboren op 9 oktober 1937 Idaarderadeel en is ruim veertig jaar als vrijwilliger actief geweest bij Zwemvereniging ORCA te Leeuwarden. Als zwemouder kwam mevrouw Wijbenga-Stelwagen, net als haar man, in aanraking met het vrijwilligerswerk bij Zwemvereniging ORCA. Zij behaalde haar diploma als jurylid wedstrijdzwemmen en functioneerde vervolgens wekelijks als jurylid bij wedstrijdzwemmen. Voor Kring Friesland heeft mevrouw Wijbenga-Stelwagen twintig jaar lang examens afgenomen voor jury-secretariaatleden. Deze juryleden verzorgen de verwerking van de opgenomen tijden van de zwemmers.

De heer A. Wijbenga (Atze) is geboren op 3 november 1938 te Idaarderadeel en is ruim veertig jaar actief geweest als vrijwilliger bij Zwemvereniging ORCA te Leeuwarden. Zo was hij onder meer lid Technische Zwem Commissie, jurylid, tijdwaarnemer, scheidsrechter, starter, jeugdtrainer en speaker bij wedstrijden. Voor Kring Friesland heeft de heer Wijbenga beginnende juryleden opgeleid. Elk jaar functioneerde de heer Wijbenga als scheidsrechter bij de Friese kampioenschappen en regelmatig was hij scheidsrechter bij de Nederlandse kampioenschappen. Voor Zwemvereniging ORCA heeft hij mogelijkheden gecreëerd om als zwemvereniging op topsportniveau te functioneren. Hoogtepunt in zijn vrijwilligerscarrière was het functioneren als scheidsrechter bij de Wereldkampioenschappen voor paralympische sporters in Assen in 1990.

Het echtpaar Wijbenga nam onlangs afscheid. Beiden werden benoemd tot ere-official van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB).