Eerste Friese geveltuinactie: Gevelgroen is het nieuwe grijs!

Leeuwarden - Onder het motto: ‘'Gevelgroen is het nieuwe grijs’' vindt er op vrijdag 1 juni een feestelijke aftrap plaats van de eerste Friese geveltuinactie bij café Blauwhuis aan de Hoekstersingel 1 te Leeuwarden.

Tijdens deze middag worden er vijftien geveltuinen vol geplant met allerlei bij- en vlinderlokkende bloemen en planten. De geveltuinactie vindt plaats in het kader van Operatie Steenbreek.

Geveltuinactie
‘,,We hopen hiermee meer bewoners te inspireren om een geveltuin te nemen’’, aldus Sjoerd Jelle Wiersma van wijkorganisatie De Groene Apotheek. De geveltuinactie start om 13.30 uur met een kop koffie, thee en een stuk gebak bij café Blauwhuis. Om 14.00 uur zal wethouder Herwil van Gelder de eerste bloemen planten. Hierna zullen bewoners de andere geveltuinen vol planten met bij- en vlinderlokkende bloemen en planten, onder andere lavendel, salie en lupines. Kinderen kunnen magneetvissen in de gracht van de Hoekstersingel. Dit is een leuke methode om allerlei zwerfvuil uit de gracht te verwijderen. Ook is er een springkussen en kunnen ze hun gezicht laten schminken. Om 16.30 uur is er een eindborrel bij café Blauwhuis, waar de band Driuwhout sfeer zal maken. 

Aanleg geveltuinen
Nederland heeft het één na hoogste percentage verstening van Europa. Gemeente Leeuwarden wil zich inzetten voor een groenere gemeente. De wijken Binnenstad en Oldegalileën & Bloemenbuurt staan op de eerste en tweede plek van de top tien versteende wijken in de gemeente Leeuwarden. De Buitendienst heeft de geveltuinen die zich bevinden aan de Hoekstersingel, Nieuweburen en Oldegalileën aangelegd op verzoek van bewoners..

Alle inwoners van gemeente Leeuwarden kunnen een geveltuin aanvragen. De aanvraag kan online worden ingevuld op www.leeuwarden.nl/nl/groen.