Beursgebouw Leeuwarden druk bezocht tijdens Dag van de Bouw

Leeuwarden - Liefst 1712 bezoekers kwamen zaterdag 2 juni eenmalig een kijkje nemen binnen de muren van het Beursgebouw, dat momenteel grondig wordt gerestaureerd voor RUG / Campus Fryslân door Bouwgroep Dijkstra Draisma.

Het monumentale pand in het hartje van Leeuwarden wordt onder andere flink verduurzaamd.

Moderne bouwtechnieken en ambacht
Voor jong en oud stonden in het Beursgebouw leuke activiteiten klaar. Hoe worden 360 graden foto’s toegepast in de bouw? En hoe goed kun je ontwerptekeningen maken met behulp van 3D-modellen? Of drones inzetten voor inspecties? Bezoekers konden alle hulpmiddelen bekijken en zelf ervaren. En de kleinste bezoekers konden hun lol niet op met de springkussens en de tekenwedstrijd. Kortom een geslaagde Dag van de Bouw 2018. De Dag van de Bouw wordt georganiseerd door Bouwgroep Dijkstra Draisma samen met de projectpartners, die allemaal hun eigen stand hebben in het Beursgebouw. Naast opdrachtgever Rijksuniversiteit Groningen en J.O.N.G. architecten, zijn dat Euro Funderingen, Visser Konstruktiebedrijf, stucadoorsbedrijf De Alde Stjelp en installateur ITBB.

Het project
Het rijksmonument is in 1880 als Beursgebouw ontworpen door de beroemde stadsarchitect Thomas Romein. De afgelopen decennia werd het gebruikt als centrale bibliotheek. Nu wordt het omgebouwd tot faculteitsgebouw voor RUG / Campus Fryslân, dat straks ruimte biedt aan zo’n duizend studenten en medewerkers. Naast het creëren van goede onderwijs- en onderzoeksfaciliteiten, is er volop aandacht voor verduurzaming van het pand. Dankzij verbeterde isolatie en zonnepanelen maken we het gebouw gasloos. Zo krijgt Leeuwarden het eerste monumentale, all electric onderwijsgebouw van Nederland.’ Uiteraard blijft het historische karakter behouden. Meer weten? Kijk op www.rug.nl/CF.