Leeuwarder danswedstrijd helpt Hersenstichting

Leeuwarden - Dansen is goed voor het brein. Deze conclusie trekt Saco Velt, directeur van de gelijknamige Leeuwarder dansschool, nu de dansschool alweer voor de tiende keer de Saco Velt Bokaal organiseert.

Inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat bepaalde delen van de hersenen op een dermate positieve wijze worden beïnvloed dat  mensen hierdoor beter gaan functioneren. Maar er is meer dan dat alleen want het gaat het pestgedrag tegen binnen de klas. Dankzij deze danswedstrijd voor kinderen uit groep 8, behandelen kinderen elkaar zowel op als buiten de dansvloer met meer respect. Dat was de reden dat de Leeuwarder dansschool vorig jaar een geldbedrag inzamelde van €1700,- voor de landelijke stichting Stop Pesten Nu. 

De Saco Velt Bokaal is een danswedstrijd voor kinderen uit groep 8 van basisscholen uit de gemeente Leeuwarden en enkele omliggende plaatsen. Kinderen leren op hedendaagse muziek de chachacha, en strijden uiteindelijk tegen koppels van andere basisscholen om de Saco Velt Bokaal. De wedstrijd is onder andere bedoeld om kinderen kennis te laten maken met de danslessen, maar na negen edities weten ze bij dansschool Saco Velt dat de wedstrijd nog een belangrijker effect heeft: het gaat pesten tegen. Saco Velt geeft daarmee landelijk een goed voorbeeld en werd mede door dit initiatief  gekozen tot culturele onderneming 2018 !

,,Bij dansen leren kinderen hoe ze respectvol met elkaar moeten omgaan", verklaart Rianne de Vries, de docente die het toernooi draagt. ,,Ze helpen elkaar, luisteren naar elkaar en raken elkaar aan. Ze hebben meer contact met elkaar en hebben samen lol. Je merkt duidelijk een verandering in een groep wanneer ze een paar danslessen hebben gehad. Er ontstaat meer saamhorigheid. Iedereen hoort erbij. Ik merk dat steeds meer dansscholen in Nederland geïnspireerd raken door deze wedstrijd en er hun eigen variant op maken."

Landelijke Hersenstichting
Eén op de vier mensen heeft een hersenaandoening. Zo lijden ruim een half miljoen Nederlanders aan een depressie. Dat kan iedereen overkomen. Ook jou. Want een hersenaandoening zet je leven op zijn kop! Vaak wordt alleen maar gedacht aan beroerte, infarct, maar kinderen die vallen met fietsen en hersenletsel oplopen, kinderen met een depressie is nog vaak onderbelicht. Dit wil Saco Velt graag meer onder de aandacht brengen en hoe kan dat beter door dit door te geven aan de zeshonderd leerlingen die meedoen aan dit toernooi . De dansschool wil zoveel mogelijk geld ophalen voor de Hersenstichting en het gedoneerde bedrag komt ten goede aan de Hersenstichting.

Finale Saco Velt Bokaal op woensdag 6 juni 
De finale van de tiende editie van de Saco Velt Bokaal vindt woensdagmiddag 6 juni plaats in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. De Leeuwarder burgemeester Ferd Crone en mevrouw Akke Hornstra, regiodirecteur van de Hersenstichting, zijn deze middag aanwezig. Zij kijken toe hoe koppels van achttien basisscholen de sportieve strijd met elkaar aangaan. Mevrouw Hornstra krijgt aan het eind van de middag de cheque met de opbrengst van de wedstrijd. De basisschool die de beste prestatie levert met haar koppels, wint een fraaie bokaal. 

Meer informatie: www.sacoveltbokaal.nl