Potmarge herbergt bijzondere natuur

Leeuwarden - Natuurgebied Potmarge midden in Leeuwarden is ook thuisbasis voor bijzondere natuur, blijkt uit een brede inventarisatie gecoördineerd door studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein.

Onlangs werden tijdens het evenement 'Bioblitz' 490 soorten flora en fauna vastgesteld, wat de natuurwaarde van het gebied onderstreept.

Bij de Potmarge staan orchideeën, de koekoek en de ijsvogel zijn er vaak te horen, de dwergmuis komt er voor en er is een groot aantal zeldzame insectensoorten te vinden. Zo werd er onder andere een zeer zeldzame loopkeversoort ontdekt die nog nooit eerder werd waargenomen in Friesland. Daarnaast werd er een wilde bijensoort gevonden voor het eerst in de gemeente Leeuwarden. Ook werd een zeldzame nachtvlindersoort gevonden, die pas één keer eerder is waargenomen in onze provincie. Tevens is er een bloedzuigersoort aangetroffen die waarschijnlijk een nieuwe soort is voor Nederland. Naast deze nieuwelingen werden nog veertien andere nieuwe soorten voor de gemeente Leeuwarden gevonden.

De Bioblitz vond plaats op 30 mei en was een initiatief van Students for Wildlife; studenten die zich inzetten voor de natuur. Bij de BioBlitz werd samengewerkt met het Natuurmuseum Fryslân, de paddenstoelenwerkgroep Friesland en plantenexperts aangesloten bij FLORON. De Bioblitz werd georganiseerd om meer te weten te komen over biodiversiteit in de eigen omgeving. De BioBlitz is genomineerd voor de LC Awards 2018.