Pop-up Streekwinkel in Winkelcentrum Zaailand tijdens Streekweek

Leeuwarden - De Streekweek van 'Eetbaar Fryslân' is een week vol met échte Friese producten. Ga van donderdag 7 juni tot en met woensdag 13 juni op excursie en proef dé smaak van Friesland!

Verzamel zelf zeewier en kook er iets lekkers mee, maak zelf Fryske kaas, kijk achter de schermen op een biologische boerderij of doe mee aan één van de meer dan vijftig andere activiteiten in de hele provincie. Kijk op www.eetbaarfryslan.frl voor de activiteiten bij jou in de buurt. 

Opening Streekweek
De Streekweek gaat op donderdag 7 juni van start in Winkelcentrum Zaailand te Leeuwarden met de opening van een pop-up Streekwinkel propvol Friese producten. Met deze Streekwinkel gaat de droom van Monique en Ronny Uithof uit Sint Annaparochie deels in vervulling. ,,Onze droom is een winkel bij jou in de buurt met producten uit je eigen regio. Kom dus zeker een kijkje nemen in Winkelcentrum Zaailand op 7, 8 of 9 juni en beleef het voorproefje!” In samenwerking met De Streekboer, Bioweb en Eetbaar Fryslân zijn Monique en Ronny er in geslaagd om de winkel vol Friese producten te krijgen. Samen met Djurre Veensma van de Friese Streekbox wordt de Friese Streektas met een keur aan Friese producten gepresenteerd. 

De vader van Ronny had ooit een kruidenierswinkel maar moest die van de hand doen toen zijn vrouw overleed. Wat zou het mooi zijn als die winkel er nu toch nog komt. Zowel de eerste vrouw van Ronny als de eerste man van Monique zijn overleden. ,,We weten hierdoor ook hoe belangrijk een goede preventieve zorg voor je eigen gezondheid is. Wij gunnen iedereen een gezonde levensstijl die voor jou en jouw gezin alles uit het leven haalt dat er in zit. Wij eren de eenvoud en houden daarom zo van pure, stoere en onbewerkte producten om zelf thuis klaar te maken. Goed voor jou en goed voor de aardbol. Eten en drinken zorgt voor twintig tot dertig procent van onze milieubelasting. Het maakt veel verschil als je minder vlees eet, geen eten weggooit en kiest voor lokaal geproduceerd en seizoensgebonden voedsel.”

Eyeopener
Monique vertelt over een gesprek dat ze onlangs voerde met Marieke van Bioweb. ,,We hebben het onder andere over het vlees van eigen erf. Ze geeft aan dat er is wat er is en soms is het gewoon op en dan moet je wachten tot er weer geslacht kan worden. Kijk, en dat is nou precies waar het grote verhaal over gaat. Wij als consumenten zijn gewend aan een fenomeen dat wij overvloed zijn gaan noemen. Er is altijd alles in het schap. Maar overvloed is niet dat er altijd biefstuk is, overvloed is dat er altijd van iets genoeg is en dat het dus gevarieerd is per moment. Dat is natuurlijk veel gezonder voor mens en milieu. We zouden bijvoorbeeld echt niet zo veel vlees eten als we alleen maar zouden eten van de dieren uit de eigen regio… En dat is dan nog maar één voorbeeld van één product… Best een eyeopener toch?” Ook best lastig, want hoe moet ik dan inkopen en koken? De Friese Streektas helpt jou als klant met recepten. Wat is er nu te koop, en wat kun je er van maken.

Eetbaar Fryslân
Simon Bijlsma van de Friese Milieu Federatie en projectleider Eetbaar Fryslân is enthousiast over de pop-up Streekwinkel van Monique en Ronny. ,,In elke grotere plaats in Fryslân en natuurlijk in onze steden willen wij dit soort Streekwinkels. Elke Fries moet lokale en biologische producten uit Fryslân onder handbereik hebben.” Eetbaar Fryslân ondersteunt dan ook van harte de crowdfundingsactie van Monique en Ronny om dit najaar in Leeuwarden een definitieve streekwinkel met als naam 'Jouw Dagelijkse Kost' te realiseren. Monique en Ronny hebben al een pand op het oog. ,,Je kunt straks in onze winkel de (biologische) producten van de Friese boer kopen, je kunt er ook eten, er zijn kookcursussen, lezingen, kinderactiviteiten etc.” In oktober wordt de prachtige droom van Monique en Ronny hopelijk werkelijkheid. Eetbaar Fryslân is een initiatief van Landschapsbeheer Friesland, Nordwin College, Netwerk Duurzame Dorpen en Friese Milieu Federatie. Het programma Eetbaar Fryslân wil er voor zorgen dat het gemakkelijk en betaalbaar is om producten uit Friesland te kopen. Dit moet niet een luxe zijn, maar de eerste keuze voor alle Friezen.