Soorten- en slootjesdag in Leeuwarder bos

Leeuwarden - Natuurmuseum Fryslân organiseert op zondag 10 juni voor de zevende keer een soorten- en slootjesdag in het Leeuwarder bos. Op deze dag gaan deskundigen samen met het publiek op zoek naar nieuwe soorten planten en dieren.

Ook dit jaar is er weer een samenwerking met het IVN, die elk jaar een slootjesdag houdt. Kinderen worden daarbij uitgedaagd om echte slootjesexperts te worden.

Het Leeuwarder bos is door het Natuurmuseum bestempeld als buitenlokaal. Verschillende educatieve programma’s brengen kinderen hier in contact met de levende natuur. Daarnaast wordt er veel onderzoek in het Leeuwarder bos verricht, waardoor er meer en meer bekend wordt over de aanwezige flora en fauna. De soorten- en slootjesdag draagt bij aan deze grootschalige inventarisatie van het bos.

De hele dag door vinden er excursies plaats. Onder begeleiding van deskundigen gaan deelnemers op zoek naar vogels, eetbare planten, paddenstoelen, amfibieën, vlinders, libellen en spinnen. Tussen de excursies door kunnen bezoekers onder begeleiding van het IVN en het Natuurmuseum waterbeestjes vangen in de sloten rond de camping. Deze waterbeestjes kunnen met behulp van een zoekkaart op naam worden gebracht. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de waterkwaliteit.

Centrale punt van de soorten- en slootjesdag is camping Taniaburg aan de Vierhuisterweg 72. Tussen 9.00 en 17.00 uur start er ieder heel uur een excursie. Het programma is te vinden op de website van het Natuurmuseum. Het is raadzaam om bij een excursie wandelschoenen aan te doen en bij een vogelexcursie een verrekijker mee te nemen. Als kinderen waterdiertjes willen vangen is het handig om laarzen te dragen. De parkeergelegenheid bij camping Taniaburg is zeer beperkt. Bezoekers wordt aangeraden op de fiets of te voet te komen. Auto’s kunnen geparkeerd worden aan de rand van het Leeuwarder bos. Alle excursies en activiteiten zijn gratis.

Voor meer informatie: www.hetnatuurmuseum.nl en www.ivn.nl/ivn-slootjesdagen-2018