Monument ter nagedachtenis stranding Yerke III opgeknapt

Bonaire - Tien ex-bemanningsleden van de Sterke Yerke I, II en III vergezeld door vijf vrouwen vertrokken donderdag 24 mei jl. naar Bonaire om het monument ter nagedachtenis aan de dramatische stranding van de Yerke III in de nacht van 14 op 15 december 1979 te herstellen.

Direct de volgende dag gingen ze naar het afgebrokkelde monument, waar een geëmotioneerd weerzien met de woeste oceaan en grillige rotskust plaatsvond. Dat de vier bemanningsleden het destijds overleefden is nog steeds een wonder, zo besefte iedereen. Dezelfde dag werd begonnen met het beschadigde monument af te breken en klaar te maken voor wederopbouw. In de loop van de volgende dagen werd een bekisting gemaakt, betonijzer aangebracht en beton gestort. Dit was nog een hele klus omdat het monument op onherbergzaam gebied staat. Juist hierdoor beseften de mannen dat het monument moeilijk vindbaar was en dit losten ze op door 23 grote keien te zoeken en deze oranje te verven - de kleur van Sterke Yerke. Op deze keien werd de tekst Yerke gezet met een pijl in de te volgen rijrichting.

Tijdens de werkzaamheden kwamen de gezaghebber van Bonaire, Edison Rijna, en gedeputeerde James Kroon langs om het werk te bewonderen. Gezaghebber Rijna benadrukte nogmaals de fijne band tussen Friesland en Bonaire en gaf de drie oorspronkelijke Yerke III bemanningsleden, Frits Riemersma, Chris en Guus Schweigman, een ereteken van Bonaire in de vorm van een speld met het officiële logo van het eiland. Tijdens de restauratie was er veel belangstelling van radio, TV en lokale kranten. Heel Bonaire leek mee te leven.

De uiteindelijke onthulling vond plaats op zaterdag 2 juni en gebeurde door drie mensen die tijdens de stranding en de daarop volgende periode belangrijk waren geweest voor de Yerke en zijn bemanning. Johnny Craane (kapitein sleepboot Chogogo) Soleano (bootsman) en Boy Antoin (historicus) onthulden gezamenlijk het monument. De vlag van Bonaire en de Friese vlag symboliseren de band tussen beide gebieden. Uiteraard werd er een toast uitgebracht met de meegebrachte Sonnema Berenburg die goed in de smaak viel bij de Bonairianen. Al met al kunnen de ex-bemanningsleden van Sterke Yerke en de vijf vrouwen zeer tevreden terugzien op de missie.

Kijk voor meer informatie op www.sterkeyerke.nl