Succesvol weekendtoernooi sc Leovardia

Leeuwarden - Het weekendtoernooi van sc Leovardia beleefde het afgelopen weekend haar zevende editie.

Met dank aan de weergoden verliep alles zeer succesvol, want de deelnemers aan het toernooi overnachten in tenten en zijn daarmee afhankelijk van het weer. En met dat weer viel het mee. Weer mee. Want regen en het weekendtoernooi zijn de afgelopen jaren nooit een gangbare combinatie geweest. Toch zijn het niet alleen de klimatologische omstandigheden die het succes van het toernooi bepalen. Het is met name de golf van enthousiasme van de vier jaar oude fusievereniging, die drijft.  

Het weekendtoernooi van sc Leovardia was ooit onderdeel van de viering van het negentigjarige jubileum van de voetbalvereniging Rood Geel: de vereniging die medio 2013 samen met de voetbalvereniging Leeuwarden is gefuseerd in sc Leovardia. 

Bij die eerste editie waren het vooral ook bij de organiserende thuisclub bekende collega-verenigingen die werden uitgenodigd. Dat is anno 2018 heel anders. Het aantal deelnemende teams is aanmerkelijk groter (ruim vijftig) en aanmeldingen komen vanuit het hele land. Ook is de naam gewijzigd. Werden de eerdere edities nog verspeeld onder de naam ‘Leeuwarder Tententoernooi’ – daarmee verwijzend naar de faciliteiten waarin wordt overnacht – sinds de fusie gaat het toernooi door het leven als het ‘Leeuwarder weekendtoernooi’. 

Toernooidirecteur Willem ter Horst blikt tevreden terug op het aantal deelnemende teams dat inmiddels wel zo’n beetje het maximum heeft bereikt: ,,We zitten dicht tegen de maximale bezetting van 54 teams aan. Volgend jaar zouden we dat aantal wel eens kunnen gaan halen en we hopen dan ook nog wat teams uit het buitenland te mogen begroeten.”

De deelnemende teams aan het toernooi komen uit de leeftijdscategorieën O 13 en O 15 (jongens en meisjes) en omdat alleen selectieteams worden uitgenodigd kan een behoorlijk sportief niveau worden gegarandeerd. Toch is dat niet het hoofddoel: ,,We willen de deelnemers aan het toernooi een geweldig weekend bieden waarin het samenzijn net zo belangrijk is als het samen voetballen. Vandaar de keuze om te overnachten in een tentenkamp en de opzet van het programma dat niet alleen maar voorziet in een voetbaltoernooi.” 

Het zevende weekendtoernooi begon daarom op vrijdagavond met de strijd om een penaltybokaal voor de teams die al op vrijdagavond naar Leeuwarden waren afgereisd en op de zaterdagavond was er voor alle deelnemers en deelneemsters een ‘Beachparty’. Dat van die ‘beachparty was achteraf misschien niet het meest lumineuze idee want het hiervoor aangelegde strandje wandelde in de loop van het toernooi langzaam van buiten naar binnen en betekende na afloop van het toernooi nog een flinke uitdaging voor de schoonmaakploeg. 

Het weekendtoernooi is niet alleen een jeugdveldvoetbaltoernooi dat geldt als een van de grootste van Noord – en Oost Nederland, het is ook een podium tot verbinding voor- en van de vele vrijwilligers die sc Leovardia rijk is. Gedurende een seizoen is dat aantal nog wel eens ontoereikend maar als tijdens een toernooi - als dit - de gezamenlijke handen uit de mouwen moeten worden gestoken tonen de vrijwilligers zich van hun beste kant en is er de medewerking van ongeveer honderdvijftig vrijwilligers. Die houden zich bezig met het opbouwen en afbreken van tenten, het begeleiden van wedstrijden, het bemensen van de kantine en andere verkooppunten, het verzorgen van ontbijt en diner, het behandelen van (de tientallen) blessures en andere voorkomende werkzaamheden.

Willem ter Horst kan dan ook alleen maar tevreden zijn als hij terugkijkt naar het afgelopen weekend: ,,Zal ik je wat vertellen. Ik sprak in de week voorafgaand aan het toernooi trainer Niels Mul van de Juicy Burger Soccer Girls MO15-1. Een team dat op zondag 3 juni deelnam aan het Nederlands kampioenschap. Daar werden ze derde. Eigenlijk een geweldige prestatie. Maar zij keken vooral uit naar de deelname aan ons weekendtoernooi. Dat vonden ze veel mooier. Volgens mij zegt dat wel genoeg.” Het enthousiasme van de Juicy Burger Soccer Girls was overigens wel verklaarbaar want het team speelde uitstekend voetbal en wist in haar categorie beslag te leggen op de eerste plaats. 

De resultaten van de thuisploegen waren overigens wisselend. Voor de MO13- was er een zesde en laatste plaats. De MO15 was met drie teams vertegenwoordigd waarvan sc Leovardia MO13-3 als derde eindigde (en de overige teams lager). 

Meer succes was er voor de heren. Sc Leovardia JO13-1 en sc Leovardia JO13-2 werden beide eerste, terwijl sc Leovardia JO15-2 in de middenmoot belandde. Sc Leovardia JO15-1 besloot het toernooi net als het seizoen. Werd op de laatste speeldag de titel gemist omdat het team één doelpunt te kort kwam; afgelopen weekend kwam het team één doelpunt te kort voor de eerste plaats.