'Mooi Mislukt' op Sint Vitusdag

Leeuwarden - Jan-Dirk van Ravesteijn kruipt op Sint Vitusdag, vrijdag 15 juni aanstaande, nog één keer in de huid van de bouwer van de Oldehove, Jacob van Aken.

In 2010 speelde hij dertig keer deze solo-productie op de eerste verdieping van de toren. Vrijdag a.s. zal hij het voor de laatste keer midden op het plein uitvoeren. 

Het idee om iets met de Oldehove te doen, ontstond vanuit een oproep van 'Under de Toer'. Van Ravesteijn wilde een Oldehove-Ode met Leeuwarder artiesten, temeer omdat de toren symbool van de stad is. Vitus was bovendien vroeger patroon van de stad. Hij is beschermer van artiesten en krankzinnigen. Dit project haalde het helaas niet. Van Ravesteijn besloot op eigen initiatief zijn solovoorstelling nog eenmaal te spelen. Ditmaal gratis toegankelijk en in het midden van het plein.

Met dit stuk laat hij zien dat de ambities van zowel bouwer als stadsbestuur voor grote problemen zorgden. Het probleem zat niet alleen in de grond. De toren moest in zes jaar tijd worden gebouwd, zodat in 1535 een eeuwfeest gevierd kon worden. De Lieuwe Wierden waren namelijk in 1435 samengegaan tot één parochie. De Vitus kerk zou later worden aangebouwd. De Groningers hadden al vijftig jaar een Martinitoren van 112 meter. De afgunst en hoogmoed in combinatie met tijdsdruk, kwam de Leeuwarders duur te staan. Wat bleef was een scheve en kromme, kerkloze toren als herinnering aan die ambities. En uiteindelijk verdween ook de herinnering aan Sint Vitus.

Jacob van Aken voert de mensen mee naar zijn kennismaking met de stad, de onderhandelingen met het stadsbestuur, het geloof en het bouwproces.
De tekst en muziek is van Jan-Dirk van Ravesteijn. Piano: Ella de Jong.

Klokslag 20.00 uur start de productie op de tonen van de klokken van de toren.
Advies: Neem een krukje of stoeltje mee. Toegang: Gratis.