Plaquette over Frank Cooper op winkelpand in Leeuwarden

Leeuwarden - De eerste plaquette met informatie over de in Akkrum geboren multimiljonair Frank Cooper hangt op de Voorstreek in Leeuwarden.

Tussen 1860 en 1866 werkte hij onder zijn Nederlandse naam Folkert Kuipers in een winkel met de huidige huisnummers 37 en 39, de plek waar nu Jagersma Naaimachines is gevestigd. Folkert Kuipers woonde daar ook. In mei 1861 liet hij zich formeel in de burgerlijke stand inschrijven. 

De plaquette, die op initiatief van de Leeuwarder Peter de Haan is gemaakt, is woensdag 13 juni 2018 door Frank Cooper zelf – een rol van acteur Eelco Sixma – onthuld. Figuranten van de New York-dagen in Akkrum, die komend weekend nog ter ere van hem worden gehouden, waren daarbij aanwezig. Een tweede plaquette komt op het monumentale wooncomplex Coopersburg in Akkrum, dat hij rond 1900 voor arme, oude inwoners van zijn dorp liet bouwen.

Frank Cooper heeft in de toenmalige manufacturenwinkel zijn eerste schreden gezet in zijn bijzondere ondernemerscarrière. Op 28 april 1866 nam hij afscheid van zijn familie, vrienden en werkgever en vertrok hij samen met zijn oudste broer Harmen vanuit Leeuwarden per trein over het destijds nieuwe spoor naar Harlingen, op weg naar Amerika.