25.000ste bezoeker Oldehove van dit jaar

Leeuwarden - De Oldehove werd vrijdag 15 juni door de 25.000ste bezoeker van dit jaar bezocht. De gelukkige was mevrouw Els Bouman-Fransen met haar dochter Veronique Vastenburg-Bouman.

Ze ontvingen van oppertorenwachter William Lord een bloemetje (foto) en een goodybag (met onder meer boeken over de Oldehove).

Moeder woont in Landgraaf, de dochter in Driehuis. Ze deden een dagje Leeuwarden om het Fries Museum te bezoeken en de sfeer in de binnenstad te proeven. Natuurlijk moest er een bezoek aan de Oldehove worden gebracht. Ook waren er nostalgische overwegingen. De grootvader van Veronique was ooit hotelier bij de veemarkt in Leeuwarden.

Vorig jaar werden in dezelfde periode ongeveer 10.000 bezoekers in de scheve toren ontvangen. Volgens beheerder Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) weten steeds meer toeristen uit binnen- en buitenland de Oldehove te vinden. Dat is mede dankzij LF2018 en meer marketing, maar ook door de ruimere openingstijden. De toren is van april tot en met oktober zeven dagen per week open. Dit jaar zelfs vanaf 11.00 uur (weekends vanaf 13.00 uur).

In 2017 werden er in totaal 28.200 bezoekers geteld in de Oldehove. De openstelling van de Oldehove is alleen mogelijk door de enorme inzet van ongeveer dertig vrijwillige torenwachters.

Het HCL trok tussen januari tot half juni ongeveer 18.000 bezoekers. Voor Paviljoen Liwwadders, de tijdelijke drijvende expositieruimte van het HCL, was dat ongeveer 19.000 (vanaf 1 april). Het aantal via het HCL geregelde stadswandelingen is in vergelijking met vorig jaar ongeveer verdriedubbeld. Medio juni stond de teller op ruim 350 groepen (met ongeveer 4.000 deelnemers).