Korfbalvereniging neemt na 50 jaar afscheid van oud papieractie

Grou - Komend seizoen wordt het oud papier in Grou niet meer door K.V. Mid-Fryslân/Jansma Burdaard opgehaald. Op woensdag 20 juni stonden de oud papier-vrijwilligers voor de laatste keer achterop de persauto’s.

De chauffeurs van Omrin werden bij die gelegenheid bedankt voor de goede samenwerking met een doos drop en een koffiemok. Dit cadeau was gekozen omdat bij de gemoedelijke pauzes tijdens de ophaalavond standaard koffie en drop genuttigd werd. Om die gezelligheid te benadrukken werd er dit keer zelfs getrakteerd op oranjekoek van Andringa. 

Het oud papier ophalen is voor de vereniging een traditie die teruggaat tot 1965. En al sinds 1971 was het een maandelijkse terugkerende actie. Sinds 2004 wordt hierbij nauw samengewerkt met de gemeente. De oud-papieractie wordt nu vervangen door de inzet van de vereniging bij de BEST-pilot. Aanleiding voor deze verandering is dat de gemeente in aanloop naar nieuw afvalbeleid een aantal pilots en experimenten uitvoert. Zo wordt er ook gekeken naar de papierinzameling en geëxperimenteerd met een andere inzet van vrijwilligers bij de afvalinzameling. Het oud papier wordt gedurende de pilot overdag door Omrin ingezameld, zonder hulp van de vereniging.

De BEST-tas is een nieuw inzamelmiddel voor Boeken, Elektrische apparaten, Speelgoed en Textiel: spullen die geschikt zijn voor hergebruik en recycling maar vaak in de zwarte container terecht komen. Inwoners van Grou kunnen de tas vullen die dan door de korfballers van Mid-Fryslân opgehaald wordt.  De eerste inzameldag is op 12 september.