Eten en werken in de Molen

Leeuwarden - De Molen is een werklocatie van de JP van den Bent stichting in Leeuwarden. De Molen (Zuidvliet 664) bestaat uit een restaurant, een winkel en een makerij.

Naast werklocaties heeft de JP van den Bent stichting ook woonlocaties en bieden zij ambulante begeleiding. 

Anouk Wesselink (locatiecoördinator): ,,De begeleiding verschilt per persoon. Bij binnenkomst wordt er gekeken naar iemands hulpvraag. Wat wil iemand leren en welke doelen heeft een ieder. Aan de hand daarvan kijken de begeleiders hoe zij aan deze wensen tegemoet kunnen komen. Het is dus voornamelijk vraaggericht. We vinden het in De Molen belangrijk om naast het contact met de persoon die we begeleiden ook nauw samen te werken met de naastbetrokkenen.

Naomi (begeleider): ,,Bij de Molen proberen we vooral mensen met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ verder te helpen. Mensen kunnen hier werken en leren. Een aantal van hen stroomt door naar een andere werkplek, zo werkt iemand nu als gastvrouw in een verzorgingstehuis. Mensen voelen zich hier serieus genomen en ze komen tot bloei. Ze kunnen werken in de bediening, de keuken, of de makerij. Deze laatste is een werkplek waar de producten gemaakt worden die we in de winkel verkopen.

Keuken en kassa

Voor de gerechten worden biologische en duurzame ingrediënten gebruikt. Sander (21) laat de keuken zien: ,,Ik help met het koken, salades maken en appeltaart bakken. Ik maak nu ook thuis nasi of pannenkoeken, dat heb ik hier geleerd. Verder werk ik bij de bediening en neem ik bestellingen op, maak ik koffie en cappuccino en breng ik dit bij de mensen. Wat ik nog wel wil leren is beter luisteren en samenwerken, dat vind ik soms nog wel moeilijk.” Sander toont trots de menukaart: ,,Je kunt hier nu ook ’s avonds eten op donderdag en vrijdag.” Grieta (25) werkt in de bediening: ,,Om af te rekenen met de klanten hebben we een speciale kassa, met plaatjes van het muntgeld en de biljetten. Dat is makkelijker.“

Hulp vragen en begrip

Andy (22): Ik werk in de Makerij en in de keuken. Ik heb ook bij Mc Donalds gewerkt maar dat was te druk. Mijn hoofd redde het niet. Hier kan ik op mijn eigen tempo werken en er is hulp als het nodig is.” In de Makerij schildert hij; Andy houdt een sfeervol schilderijtje omhoog. ,,Mijn schildertalent kan ik hier ontwikkelen. En het helpen van de mensen in de winkel vind ik leuk.” Andy vertelt nog hoe hij de begeleiding waardeert. ,,Hier heb ik geleerd hulp te vragen als er iets is. Om te bespreken wat me dwarszit. Vaak zien ze het wel aan me als ik mijn dag niet heb, dan helpen ze me.”

Kijk voor meer informatie op de website: www.etenindemolen.nl

Tekst: Jantsje Walstra