Pool en Breur slaan dubbelslag op Fries kampioenschap karate

Drachten - Egbert Jan Pool (18) uit Hallum en Brigitte Breur (11) uit Leeuwarden van Karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens zijn op zondag 24 juni gekroond tot dubbel Fries kampioen Shinkyokushin Karate.

Beide pupillen pakten in Sporthal De Drait de titel op de onderdelen kata (loopvormen) en kumite (vrije gevecht). Clubgenoot Mark de Boer (8) veroverde bij kumite een vijfde gouden plak voor Iryoku. In totaal werd door Iryoku elf medailles in de wacht gesleept.

Kata
Egbert Jan Pool uit Hallum pakte overtuigend de winst op het onderdeel kata in de categorie achttien jaar en ouder. Brigitte Breur uit Leeuwarden deed dat in een grote groep elfjarige karateka's. Daarin wisten clubgenoten Finn Utzon (11) uit Rinsumageest en Jordi de Boer (11) uit Leeuwarden ook tot de finale door te dringen. De Boer pakte na een spannende slotstrijd het brons, Utzon greep met een vierde plek net naast het eremetaal. Verder waren er derde plekken voor Zofia Pool (12) uit Hallum in de groep twaalf/dertien jaar en Ioana Szekely (16) uit Leeuwarden in de groep veertien-zestien jaar. Celina Ritzema (14) uit Leeuwarden kwam net als Szekely ook tot de finale, waarin ze vierde werd.

Kumite
Later op de dag was op het onderdeel kumite wederom niemand opgewassen tegen Egbert Jan Pool en Brigitte Breur. Pool moest het uiteindelijk opnemen tegen de plaatselijke favoriet. Zijn enorme offensief aan stoten en schoppen leverde hem in de reguliere tijd geen punten op. In de verlenging kwamen de twee eveneens niet tot scoren, maar Pool had overduidelijk het beste van het spel en alle vijf scheidsrechters wezen hem aan als winnaar. Ook Breur was op stoom in Drachten. De compacte karateka moest het in haar poule opnemen tegen louter zwaardere meiden, maar wist hen mede door een aantal goed geplaatste cirkelschoppen naar het hoofd allemaal te verslaan.

De jonge Mark de Boer uit Leeuwarden liep in zijn groep, na de eerste partij overtuigend te hebben gewonnen, tegen een flinke tegenslag aan: een ongeoorloofde stoot tegen zijn oog en later ook nog eens zijn keel. De Boer toonde veerkracht door de stand in zijn tweede match gelijk te houden en de twee volgende partijen weer te winnen. Zijn eerste plaats in de eindrangschikking was dan ook dik verdiend. Verder waren er reservetitels voor Zofia Pool, Celina Ritzema en Erwin Wierstra (10) uit Marrum.