Realisatie biocomposiet fietsbrug Ritsumasyl gestart

Ritsumasyl - De officiële start van de bouw van de biocomposiet fietsbrug bij Ritsumasyl is maandagochtend 25 juni begonnen.

De brug zal bestaan uit natuurlijk materiaal: vlas en hars. Het is de eerste ‘biobased brug’ in het openbare wegennet ter wereld.

De huidige brug is al een keer opgeknapt en aan het einde van de levensduur. Het stalen dek is reeds uitgehesen en op een ponton naar Harlingen vervoerd. De gemeente DDFK gaat het hergebruiken in een brug bij Aldwâldmersyl, in noordoost Fryslân. Het betonpuin van de oude brug wordt hergebruikt als basis voor de nieuwe onderbouw van de ‘biologische-brug’.

Wat er voor terugkomt is een draaibrug (foto) met een biocomposiet dek met een overspanning van 22 meter. Ook de toeritten worden gemaakt van dit materiaal.  

Om fietsers en voetgangers veilig aan de overkant te zetten vaart er gedurende de sloop en nieuwbouw (gereed rond juni 2019) een veerpont tussen de Hegedyk en minicamping Van Harinxma (van 6.00 tot  22.00 uur, ook in het weekend).

De foto's met het pontje en Acta Theater & Muziek - zij zorgden voor muzikale inbreng en vermaak tijdens de officiële handelingen - zijn geschoten door fotograaf Albert Ypma.