8ste dag: Domino Day zonder steentjes

Leeuwarden - De binnenstad van Leeuwarden staat op 8 juli 2018 in het teken van 8ste dag.

Er wordt een route door de stad uitgezet in de vorm van een acht, waarbij via een groot aantal schakels bestaande uit bouwwerken, performances en mensen een kettingreactie met domino effect in gang wordt gebracht. Het ene zet het andere in beweging. De artistieke leiding is in handen van kunstenaar Marten Winters.

Naar aanleiding van 'Het Schip de Lading' van papier-maché, waarmee Marten een aantal jaren geleden de Waddenzee trotseerde, vroeg de organisatie van LF2018 hem om een projectplan te schrijven voor een Mienskipsproject waarin dit schip een rol zou spelen. ,,Ik voegde er spontaan nog een plan bij dat ik al een tijdje had liggen, namelijk dat van 8ste dag. Uiteindelijk werd dat gekozen in plaats van het project met het schip”, aldus de artistiek leider. ,,De naam is gekozen vanwege de schakel, het is een oneindige vorm, het vindt plaats op 8 juli en het is een knipoog naar het scheppingsverhaal, de zeven dagen dat God de wereld schiep. Op de achtste dag mogen we de wereld zelf vormgeven. 8ste dag is overigens geen religieus project.”

Iedere actie leidt tot een reactie
Hij vertelt enthousiast verder: ,,Het doel is dus om een kettingreactie op gang te brengen met 47 verschillende schakels op de route, zoals ook het geval is bij een Goldbergmachine. Ik ben hier erg door gefascineerd en gebruikte het concept achter deze machine ook al voor een eerder project. Deze schakels zijn bouwwerken, kunstwerken en groepen mensen die samen iets doen, bijvoorbeeld iets met dans, theater, muziek en spraak. 8ste dag staat ook symbool voor het leven zelf en alle gebeurtenissen, gevoelens en gedachten die daarin passeren. Iedereen wordt beïnvloed en beïnvloedt weer een ander…”

In 2018 mag iedereen meedoen
Bij het vormen van alle schakels was één ding heel belangrijk: dat iedereen mee zou mogen doen. Dat zal op 8 juli zichtbaar zijn in een heleboel bijzondere schakels. Marten vertelt: ,,Er is bijvoorbeeld een schakel van mensen met een niet aangeboren hersenletsel (N.A.H.). Zij werden geportretteerd door professionele fotografen Erikjan Koopmans en Edwin Kooren. De portretten zijn tijdens 8ste dag te zien op verrijdbare metalen constructies. De verhalen van de geportretteerden worden verteld, waarbij emoties zoals onmacht en woede te zien zijn, maar ook de troost en vreugde die mensen met een dergelijke beperking ervaren.”

Het ja-woord
,,Ook is er een prachtige schakel waarbij onder toeziend oog van een groot publiek in het gemeentehuis, midden in het kunstwerk DNALWD2018 (van kunstenaar Hein de Graaf), een paar het ja-woord tegen elkaar uitspreekt. Écht! Dit intieme moment is heel speciaal natuurlijk, want het bruidspaar stelt zich kwetsbaar op en deelt de mooiste dag van hun leven met uitzonderlijk veel mensen.”

Meedoen, bekijken en ervaren
Iedereen kan meedoen, ongeacht leeftijd en achtergrond. Als vrijwilliger, deelnemer aan één van de schakels of door te komen bouwen in de vrije bouwzones. Natuurlijk kun je 8ste dag ook gewoon komen bekijken en ervaren. Wil je graag een specifieke schakel zien? Dan kun je een plekje zoeken langs de route. Wie liever de hele route wil volgen kan dat doen op het Wilhelminaplein, het Oldehoofsterkerkhof en de Lange Pijp, waar Omrop Fryslân een live-registratie uitzendt op grote schermen.

Meer weten of meedoen? Voor informatie kun je terecht op de Facebookpagina www.facebook.com/8stedag of op de website www.8stedag.nl