10.000ste bezoeker in 2018 bij stadswandelingen A Guide to Leeuwarden!

Leeuwarden - De gidsen van A Guide to Leeuwarden ontvingen dinsdag 26 juni hun 10.000ste bezoeker in 2018. Caroline Molenaar uit Heerhugowaard was de gelukkige.

A Guide to Leeuwarden is de grootste aanbieder van stadswandelingen in Leeuwarden. Bijna elke dag van de week worden er openbare Free Tours aangeboden. Daarnaast worden er ook veel privétours geboekt.

Dat het in het Culturele hoofdstad jaar drukker zou worden, had gids Henk Leutscher wel verwacht, maar hoeveel drukker is lastig in te schatten. ,,Vorig jaar hadden wij na zes maanden 2134 mensen rondgeleid", zegt Leutscher. ,,En dat was al weer drukker dan in 2016. Over heel 2017 hebben we 5100 mensen rondgeleid, wat al een record was. En nu zitten we binnen een half jaar al over de 10.000 bezoekers!’ Daarmee is A Guide to Leeuwarden verreweg de grootste aanbieder van stadswandelingen in Leeuwarden. 

Caroline Molenaar uit Heerhugowaard was de gelukkige 10.000ste bezoeker. Ze is samen met haar man Pierre een midweekje in Friesland ‘vanwege de rust en de ruimte’. Een dag ervoor hadden ze de 8-pontjesroute gedaan en dinsdag waren ze door Hotel Weidumerhout aangeraden om met de Leeuwarden Free Tour mee te lopen. Van gids Henk Leutscher kregen ze na de tour een drankje met wat lekkers bij Barrevoets aangeboden en een gratis beerenburg proeverij bij het Boomsma Beerenburger Museum. 

Zelfs op doordeweekse dagen zijn er veel toeristen in Leeuwarden. Ook deze dinsdag kwamen er weer 39 bezoekers op de Leeuwarden Free Tour af. ,,Vorig jaar was onze Leeuwarden Free Tour op zaterdagmiddag om 12.00 uur het populairst", zegt gids Charlotte Kraft. ,,We hadden toen gemiddeld twintig bezoekers, nu zitten we op zaterdag gemiddeld op negentig! Dat heeft er ook voor gezorgd dat het er bij openbare tours altijd meerdere gidsen moeten worden ingezet, zodat deze grote groepen in kleinere groepen kunnen worden verdeeld."

De Free Tours zijn populair omdat het laagdrempelig is. Je mag achteraf betalen wat je het waard vindt. Hierdoor doen de gidsen van A Guide to Leeuwarden extra hun best om de bezoekers te vermaken, want ze willen natuurlijk wel betaald krijgen. Mede hierdoor zijn de tours van A Guide to Leeuwarden al vijf jaar lang beoordeeld als de beste stadswandelingen van Leeuwarden op Tripadvisor, de grootste reis recensiesite ter wereld.

Vanwege de grote aanvraag wordt de Leeuwarden Free Tour nu ook op dinsdag en donderdag om 13.30 uur aangeboden. Daarnaast is er elke woensdag om 13.30 uur een Planeet Escher Tour, vrijdag om 15.00 uur een Friese Verhalen Tour en zaterdag om 14.00 uur een Culturele Hoofdstad Tour. Zaterdag om 16.00 uur wordt er ook een Duitstalige tour aangeboden. Zaterdag om 12.00 uur wordt nog altijd een Nederlandstalige en een Engelstalige Leeuwarden Free Tour aangeboden. 

Daarnaast worden er een heleboel privéwandelingen geboekt in allerlei talen zoals het Spaans, Italiaans, Engels, Duits of Fries. De meeste stadswandelingen zijn echter in het Nederlands. ,,We merken ook een hele grote toename van Duitstalige toeristen", zegt gids Christina Völker. ,,Op onze openbare Duitse tours komen regelmatig meer dan zestig mensen af! En we hebben bijna elke dag wel een Duitstalige privéwandeling.’ 

Wil je ook eens meelopen op een Free Tour? Kijk dan op www.aguidetoleeuwarden.nl. Vanwege de extra dukte in 2018 stellen de gidsen van A Guide to Leeuwarden het wel op prijs als je je van te voren aanmeldt via de website zodat er voldoende gidsen voor u klaarstaan.