Help jezelf van een verslaving af

Leeuwarden - Sichting Zelfhelp Nederland is de overkoepelende organisatie van de verschillende Buitenveldertgroepen in Nederland. De eerste werd in 1982 opgericht in een wijk in Amsterdam, Buitenveldert genaamd. Dit is een zelfhelpgroep voor alle vormen van verslaving en dwangmatig gedrag. Je kunt hier gezamenlijk werken aan je probleem.

Als je erkent dat je een probleem hebt en je aansluit bij Buitenveldert ben je al op de goede weg. De meeste mensen die ergens aan verslaafd zijn ontkennen dat namelijk en verzinnen allemaal smoesjes en redenen voor hun gedrag. Henk Bootsma, 64 jaar en geboren en getogen in Groningen, begon op zestienjarige leeftijd met af en toe alcohol drinken. ,,Ik was verlegen en merkte dat toen ik contact zocht met meisjes dat makkelijker ging als ik een paar biertjes op had.”

Een snufje coke zodat ik weer door kon drinken
,,Ik merkte ook dat ik mijn negatieve gevoelens kwijtraakte als ik dronk of drugs en medicijnen gebruikte, ik verdoofde mezelf. Het liep op een gegeven moment uit de hand, ik gebruikte steeds meer. Ik bezatte me, en als ik bijna een delirium kreeg, nam ik een snufje coke zodat ik weer door kon zuipen. Als ik dan ’s ochtends met een kater wakker werd, had ik altijd wel weer een fles jenever in huis om dat te verdoven. Gelukkig heb ik nooit hoeven stelen of in de nachtopvang moeten slapen. Ik had altijd wel genoeg geld op zak, vanwege een winstgevende postzegelhandel, zelfs 175 Euro die ik dagelijks kwijt was aan mijn alcohol en drugs.

Twee plastic tasjes
Hij besefte op zijn negenentwintigste dat hij verslaafd was. Bij de AA voelde hij zich niet thuis; hij had niets met een ‘hogere macht’. Hij bedacht dat hij het misschien op een andere plek, met andere mensen wel zou redden. Hij vertrok naar Friesland. Met twee plastic tasjes kwam hij op het station van Leeuwarden aan. Zijn huis in Groningen had hij verkocht. Hij leerde hier wat ‘echt’ leven is, dus met positieve maar óók met negatieve gevoelens omgaan zonder naar de fles te grijpen. ,,Dat is nu twintig jaar geleden en tot op de dag van vandaag heb ik nog steeds geen druppel alcohol gedronken. Ik kreeg bij Verslavingszorg NoordNederland (VNN) een dagbehandeling van drie dagen per week in combinatie met oefenen in de praktijk. Je moet het uiteindelijk toch thuis ook redden. Ik begon met één dag proberen nuchter te blijven, en bouwde dat steeds verder uit. Ik haal nooit meer alcohol in huis, ook niet voor bezoek.” Hij had veel aan lotgenotencontact via Buitenveldert. Zelf heeft hij een groep in Leeuwarden opgezet en werkt samen met VNN. Zo heeft hij hier iedere twee weken op vrijdag een spreekuur van 15.00-16.00 uur.

Niet in discussie treden
,,Daarnaast komen we elke dinsdag bij elkaar (VNN, Oostergoweg 6). Het inloopmoment is van 19.15-19.30 uur. We werken via een tafelgesprek. We kiezen vooraf een onderwerp om over te praten. Als er geen onderwerp is bespreken we om de beurt de week, of mensen ‘dorst’ of ‘trek’ hebben gehad en hoe men daarmee om is gegaan. Regels tijdens het gesprek zijn onder andere; men is niet onder invloed, men treedt niet in discussie en men geeft niet dwingend advies.

Ben je zelf verslaafd of op een andere manier dwangmatig en zoek je lotgenotencontact? Dan kun je het gratis nummer bellen 0800 – 0200 596 (24 uur) of kijken op www.zelfhelp.nl. Voor de afdeling in Leeuwarden kun je contact opnemen met Henk 058 – 8443645 (h.bootsma2@chello.nl) of via www.zelfhulpfriesland.nl van AanZet.

Tekst: Jantjse Walstra