Feest in De Harmonie met design van D'Drive

Leeuwarden - Modestudenten van D'Drive kwamen - op zoek naar inspiratie - met een breed spectrum aan kleding in hun eindcollecties, die zij donderdag showden in De Harmonie in Leeuwarden. Ook in de Design Expo was opvallend werk te zien.

Van stoer tot sjiek en van sprookjesjurken in pastel tot aardse kleding, waar je zo het aardappelveld mee in kunt… 

Face to Face was het thema. Echt contact graag, en niet via social media. Het idee is geïnspireerd op de fontein van Jaume Plensa, beter bekend als de twee kinderhoofden in Leeuwarden. Zo kwamen in de presentaties van eerste-, tweede- en derdejaars studenten Mode Design van D'Drive, school van het Friesland College, allerlei items voorbij uit LF2018, zoals Mata Hari, Escher en Plastic Soup. Het leidde tot een bonte parade op de catwalk, met bont uitheems, smaakvol zwartwit en plastic kleding waarin soms de petflessen nog - kunstig verwerkt - waren te herkennen.

Variatie
In de examencollecties was de variatie nog groter. Hier konden de studenten immers hun eigen thema kiezen en ondersteunen met bijpassende muziek en een filmpje dat het idee uitlegde. Dan springt het beeld op de catwalk van 'Grutsk' op Friesland naar gerecycled denim in 'Reyarn' en van Japan - ondersteund met Japanse metal - naar balans in 'Inside Out'.

De jury, gevormd door vier oud-studenten die het hebben gemaakt in de mode, bepaalde dat Mila Westerhoff met 'Bodem' de mooiste collectie had gemaakt op niveau 4. De publieksprijs ging naar Cristina Westra, met de collectie 'Four Seasons'. Op niveau 3 waren de beste werkstukken van Demi Perdok, op niveau 2 van Inger van der Bruggen.

Design Expo
In de Design Expo, die weer de hele foyer van De Harmonie vulde, was eveneens veel te genieten. Zo waren er bijzondere krukjes en nachtkastjes van sierlijk bewerkt hout en van gerecycled materiaal. En dan is een oude olieton best met een zaag en een paar plankjes om te toveren tot een robuust bankje. Er waren accessoires te koop en aanstaande ondernemers konden hun werk presenteren.

Het nachtkastje van Wilma Lijkelama (opleiding Creatief Vakman) viel in de prijzen. Karin de Vries - Styling Design - werd verkozen als student met het beste afstudeerwerk. Sanne van 't Zand (Styling Design) was met haar kinderartikelen de meest veelbelovende ondernemer en Anne Koolhof maakte het mooiste ontwerp voor een tiny house dat ze met alle plezier nu ook zou gaan bouwen.