Werken aan gezonde, duurzame toekomst

Leeuwarden - Een bijzondere sociale onderneming - L.A.P. Atelier - is in Leeuwarden gevestigd. Hier zijn mooie en verrassende handgemaakte producten van stoffen te koop.

De producten in het 'L.A.P. Atelier' (zoals een tipi-tent, cadeau-verpakking in een prijswinnend-design, handgemaakte tassen) zijn niet alleen mooi en uniek, maar ze dragen ook bij aan een duurzame wereld én een mooie toekomst voor slachtoffers van geweld. Het L.A.P. Atelier is een verantwoord designermerk, opgericht door 'A House of Happiness' en 'Fier'. Het atelier biedt cliënten van Fier, die slachtoffer zijn van geweld, de kans om zich te ontwikkelen. In de sociale onderneming leren ze onder begeleiding van een leermeester alles over het runnen van een onderneming. Het werken met de stoffen, marketing, administratie… Er wordt alleen gewerkt met reststoffen, waardoor snijafval weer een functie krijgt.

Herstel
De cliënten die bij Fier worden opgevangen en behandeld, komen uit zeer onveilige situaties. Ze hebben vaak hun hele leven al met afwijzing en teleurstellingen te maken. Door alle problemen zijn ze vastgelopen op school en hebben ze geen diploma’s en werkervaring. En dát zijn nu net de ingrediënten die de kans op een succesvolle nieuwe start vergroten. Vandaar dat werken én leren essentiële onderdelen zijn van herstel. Anna* vindt het werken bij het L.A.P Atelier heel bijzonder. ,,Vanaf het eerste gesprek was ik al onwijs enthousiast over dit project. Creatief bezig zijn,  stoffen en textiel zijn altijd al mijn passie geweest. Daarnaast ben ik milieubewust en een groot voorstander van 'groene' projecten. L.A.P. is een perfecte combinatie van die twee."

Toekomst
Haar collega Esmee* vertelt: ,,Ik wil graag een diploma halen, zodat mijn zoontje en ik een mooie toekomst tegemoet gaan. Ik vind het alleen heel lastig om een opleidingskeuze te maken. Vóór mijn zwangerschap heb ik al twee keer voor een opleiding gekozen die ik achteraf helemaal niet zo leuk vond. Over L.A.P was ik meteen enthousiast! Ik vind het heel tof dat we stoffen recyclen. Inmiddels werk ik hier al een tijdje. Ik heb het er erg naar mijn zin. Ik heb geleerd dat het niet erg is om fouten te maken, je bent hier immers om te leren. Het werk vind ik zelfs zo leuk, dat ik mij heb aangemeld voor de opleiding Styling/Design. Ik kan niet wachten om daarmee te beginnen! Dat ik nu deze stap heb kunnen en durven maken, heb ik echt aan L.A.P. te danken. Ik hoop dat het L.A.P. Atelier nog veel meer meiden een duwtje in de goede richting  geeft. Op naar een mooie toekomst!"
*De namen zijn om privacyredenen gefingeerd.

Kijk voor meer informatie op: www.lapatelier.nl