Sterke Yerke overhandigt vlag Bonaire aan burgemeester Crone

Leeuwarden - Bemanningsleden van Sterke Yerke I, II en III bezochten op maandag 2 juli het Stadhuis om Burgemeester Crone van Leeuwarden de vlag te overhandigen, die ze onlangs van Bonaire hadden meegebracht.

De Friese vlag werd een paar weken geleden al overgedragen aan Edison Rijna, de Gezaghebber van Bonaire, nadat de Yerke mannen het monument ter nagedachtenis aan de stranding van de Sterke Yerke III op de rotskust van het eiland hadden hersteld.

Crone sprak zijn waardering uit over de wilskracht, maar was tevens verbaasd over het lef dat de mannen van Yerke III hadden getoond door puur op windkracht en zonder gebruik te maken van een volgboot de Atlantische Oceaan over te steken op een vlot. Hierbij refereerde Crone naar zijn jeugdjaren in Dordrecht waar hij als kleine jongen regelmatig met zijn zeilboot niet de zee op mocht van zijn ouders als de wind of stroming ongunstig waren. Ook is er even gesproken over de verontreiniging van de wereldzeeën en oceanen, tegenwoordig hoofdzakelijk veroorzaakt door de enorme hoeveelheden plastic. De Sterke Yerke ploeg sprak verder de wens uit een herinnering in Leeuwarden te kunnen plaatsen en de mogelijkheid te onderzoeken het stokje over te dragen aan de jeugd door middel van het bouwen van een Yerke IV waarmee aandacht geschonken kan worden aan de gigantische vervuiling door zwerfplastic.

Kijk voor meer informatie op: www.sterkeyerke.nl