Cup ter nagedachtenis aan David Dekenga naar Johannes Jan Binnema

Leeuwarden - Karateka Johannes Jan Binnema uit Stiens heeft zaterdag 30 juni in Leeuwarden de David Dekenga Memorial Cup verdiend.

Het toernooi wordt sinds vorig jaar georganiseerd door Karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens als eerbetoon aan leerling David Dekenga. David overleed op 3 juli 2011, zijn vijftiende verjaardag, aan een acute astma-aanval tijdens het zomerkamp van de Nederlandse bond. De twaalfjarige Binnema kreeg in Sporthal Rengers de bokaal overhandigd door de familie van David.

Sinds 2011 staat Iryoku ieder jaar een dag stil bij het overlijden van de rustige, talentvolle en zeer geliefde David, ofwel 'De Stille Samoerai'. Na een minuut stilte wordt er een sportieve strijd geleverd en geld ingezameld voor het Longfonds. Vorig jaar is de David Dekenga Memorial Cup geïntroduceerd. Tweelingbroers Jens en Finn Utzon (10) uit Rinsumageest waren toen de eerste winnaars.

In Sporthal Rengers in Leeuwarden lieten afgelopen zaterdagochtend ruim vijftig jeugdleden van Iryoku zich van hun beste kant zien bij de kumite-wedstrijden (vrije gevecht). De deelnemers aan de Cup waren op basis van leeftijd en ervaring onderverdeeld in poules. Elke poule leverde een top-drie op. De grote cup was voor de deelnemer die qua inzet boven de rest uitstak.

De jury met daarin de ouders, broer en zus van David wees aan het einde van het toernooi de genomineerden aan: Nathaly Swart (12 jaar, Stiens), Yesper Papma (8 jaar, Hallum) en Ilse Beijaard (8 jaar, Leeuwarden) waren opgevallen vanwege hun positieve omgang met tegenstanders (Nathaly), wilskracht (Yesper, die net hersteld is van een armoperatie en weer zijn mannetje stond) en moed (Ilse). De Cup ging uiteindelijk naar Johannes Jan Binnema "die de waarden moed, wilskracht en respect combineert met de wil om het maximale uit elke training te halen", aldus de jury.

500 euro ingezameld voor het Longfonds, jeugdexamen
Tijdens de David Dekenga Memorial Cup werd ook geld ingezameld voor het Longfonds onder de noemer 'Wilskracht voor lucht'. In totaal haalden de deelnemers 500 euro op. De David Dekenga Memorial Cup was tevens de afsluiting van het tweedaagse zomerexamen voor de jeugdleden van Iryoku, die een nieuwe band of slip konden verdienen. Het kumite-onderdeel van de Cup volgde als examenonderdeel na de nodige theorie bij het eerste deel van het examen, afgelopen vrijdagavond in Stiens. Alle deelnemers zijn geslaagd.