Breinrust

Nog steeds moeten we het doen met onze anderhalve kilo hersenweefsel, terwijl onze wereld zoveel groter is geworden dan toen: de tijd vóór de technologische rollercoaster. De tijd waarin het tempo véél lager lag.

Ik kan mij voorstellen dat de menselijke evolutie hier op termijn echt wel wat mee moet. Of de huidige technologie moet een antwoord hebben.

Misschien technisch weefsel in je binnenzak voor geheugen, opladen en verbinding met echte mensen?

Verlangen

Alleen al de hoeveelheid informatie op een doordeweekse dag is te belachelijk voor woorden om te kunnen verwerken. Toegegeven: het aantal hersencellen in je hersenen is net zo groot als het totale aantal mensen dat ooit geboren is. Je zou denken dat we dan wel wat kunnen hebben. Toch is het verlangen naar eenvoudige keuzes, weinig informatie of prikkelrijke afleiding enorm.

Nog even en we hangen weer massaal boven de skruttelpruttelpan en lopen weer te mieren met tentstokken, scheerlijnen en zandkorrels tussen tenen en benen. Of we verbranden onze (geschoren) haargrenzen en filosoferen intussen over hoe het na de vakantie anders te gaan doen.

De dagen rijgen zich aaneen en langzamerhand komen we een beetje bij. Het is een activiteit om te kijken hoe andere mensen hun tent of caravan plaatsen. Een simpele activiteit waar we onze aandacht volledig bij kunnen hebben. Heerlijk.

Met aandacht

Het is prettig om je te kunnen concentreren op een paar simpele taken. Met aandacht een vuurtje stoken, boodschappen doen en een heus heel boek lezen. Ja, de dingen met aandacht kunnen doen is erg prettig. Dat maakt ons rustig. We kunnen ons niet voorstellen hoe we straks weer terug moeten naar het jachtige leven; we zijn nog moe aan het einde van de vakantie. Het voelt niet als genoeg.

Natuurlijk zijn er mensen die niet kunnen wachten om weer aan de slag te gaan en die zich ontheemd voelen met zo veel vrije tijd en losgekomen energie. Dan blijft het lastig om dit in goede, zinvolle en bewuste banen te leiden in een wereld van afleiding.

Een mooie taak voor de zomer is om je aandacht op één ding tegelijk te richten. Kijken of het je lukt om jouw brein tot rust te brengen. Moet je zien wat dan vrijkomt. Vermoed dat je zo'n beetje alles schrapt wat de kern in de weg stond. Fijne zomer, fijne breinrust! En goed insmeren.

Communicatie & TrainingsBureau NR. 10