Verstandelijk beperkten helpen WtTV

Leeuwarden - Welcome to The Village (WtTV) werkt ieder jaar nauw samen met meerdere zorginstellingen die meehelpen in onder andere de vormgeving en aankleding van het festival. Zo ook Middelséhiem Talant, de dagbestedingslocatie in Leeuwarden voor mensen met een verstandelijke beperking.

In de weken voorafgaand aan het festival is een groepje hard aan het werk op het kantoor van Welcome to The Village aan de Zwettestraat.

Zichtbaar genieten
,,Jaaaaa, wij zijn goede vrienden!”, zegt Jarno tegen Michel Wierda terwijl hij hem een high five geeft. ,,Soms hebben we wel eens ruzie, maar…” ,,Nou, hoort erbij, hè?”, knipoogt Michel. Van ruzie is er totaal geen sprake aan de lange eettafel in de kantine aan de Zwettestraat. Integendeel: de vijf jongens hebben de grootste lol terwijl ze ijverig werken aan de fleurige aankleding voor het festival. Tafeltjes en stoelen worden geschuurd en geschilderd en schroeven worden nauwkeurig gesorteerd op lengte. Dat laatste is waar Jarno mee bezig is. ,,Life is life”, zingt hij, duidelijk genietend van de radio op de achtergrond. ,,Maar ik houd eigenlijk van hardcore", zegt hij lachend. Één voor één zet Jarno ondertussen de schroeven rechtop op tafel, keurig gerangschikt, waardoor het net lijkt alsof hij een imperium voor zich heeft aan mini kruisraketjes. Naast hem zit de dromerige Talit die hetzelfde werk op zijn manier doet met de schroeven liggend op tafel. Michel is hun begeleider vanuit Talant die een handje meehelpt en wel in is voor een grapje. Aan een apart tafeltje zijn Cor en Rienk druk met het schilderen van tafeltjes in pastel blauw en neon roze. ,,Mooi roze is niet lelijk!”, grapt Michel. Cor grinnikt. Jarno lacht nog harder: ,,Het is toch echt oranje”, meent hij.

Makersmuseum
Op de hoek van de eettafel zit Joni naamstickers te plakken op kleine kunstwerken die daklozen vanuit organisatie Zienn hebben gemaakt. Hij praat onder meer over voetbal en dat hij misschien wel bij Blauw Wit ‘34 wil spelen. Marieke Jissink, hoofd locatie vormgeving, legt uit dat er dit jaar een ‘makersmuseum’ komt op het festival. ,,We werken jaarlijks samen met een aantal sociale partners dat prachtige dingen maakt. Wat er gemaakt is gaan we nu ook tentoonstellen. Daarom moeten er even naamstickers op.”

Een bijzondere voldoening
,,Het is een unieke club dat hier zo zelfstandig kan werken”, vertelt Michel. ,,Wat dit erg leuk maakt is dat het buiten de deur is én dat het eindresultaat ook te zien is voor de jongens. We maken meer dingen bij Middelséhiem – voor bijvoorbeeld de winkel Kado en Sa -, maar dan zie je als maker niet wat er uiteindelijk mee gebeurt, op het festival natuurlijk wel. Dat geeft een bijzondere voldoening. Wat ik zelf ook heel bijzonder vind is hoe goed er samengewerkt wordt met elkaar.” Joni werkte vorig jaar ook mee aan het festival. Wat hij toen gedaan had?  ,,Veel geschilderd… Veel borden gemaakt... En vlaggen”, somt hij al nadenkend op. Wat vond hij van Welcome to The Village? ,,Ik dacht toen: woooow, wat is dít mooi!”

Welcome to The Village
Welcome to the Village (WtTV) vindt van 19 tot en met 22 juli 2018 plaats op De Groene Ster (Leeuwarden). Kijk voor meer informatie op: welcometothevillage.nl