8ste dag: praktische informatie

Leeuwarden - Bezoekers van de Culturele Hoofdstad zien tijdens '8ste dag' op zondag 8 juli volop actie. Vijf uren lang raast een kettingreactie van mensen, performances, bouwwerken en machines door de binnenstad van Leeuwarden.

Het een zet het ander in gang. Met onder andere een domino van 12.000 boeken, een F16 op straat, een bruidspaar dat trouwt, vissers, freerunners, een verdachte in de gracht, zingende schoolkinderen, getrainde goudvissen en een ouderwetse marmottenrace, maar dan met koeien. 8ste dag is van begin tot eind te volgen op het Wilhelminaplein, het Oldehoofsterkerkhof en Lange Pijp.

Niets missen van 8ste dag
Kom op 8 juli op tijd naar Leeuwarden en zoek een plekje op het Wilhelminaplein, het Oldehoofsterkerkhof of de Lange Pijp. Daar wordt op grote schermen een live-registratie van 8ste dag uitgezonden. Deze begint om 13.00 uur.

Liever een specifiek onderdeel van 8ste dag bekijken? Gebruik de plattegrond op de website van 8ste dag of in de routekaartjes, die op 7 en 8 juli in de binnenstad worden uitgedeeld. Vanwege het tempo en de omvang van de kettingreactie kunnen bezoekers niet de gehele route meelopen.

De live-registratie van 8ste dag wordt ook uitgezonden door Omrop Fryslân, op tv, Omropfryslan.nl en in de Omrop-app.

Bereikbaarheid
De fietsenstallingen in de Sint Jacobsstraat en het Zaailand zijn langer geopend op 8 juli, namelijk van 12.00 tot 20.00 uur.

De parkeergarages in het Zaailand, de Oldehove, de Klanderij en Hoeksterend zijn geopend vanaf 10.00 uur. Wanneer de garages vol zijn kan er ook geparkeerd worden bij het WTC. Vanaf het busstation WTC/Heliconweg rijden iedere 10 à 20 minuten bussen naar de Nieuwestad.

Daarnaast is Leeuwarden goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf het station is het beginpunt van 8ste dag slechts 10 minuten lopen. Een reis met OV plannen kan op www.9292.nl.

Vloeiende actie-reactie
Om ervoor te zorgen het evenement goed verloopt, zet de organisatie op 8 juli tijdelijk een aantal straten af. De pleinen waar 8ste dag wordt uitgezonden op grote schermen zijn altijd goed toegankelijk. Advies is op tijd te komen.

Voorzieningen
Op het Wilhelminaplein, het Oldehoofsterkerkhof en de Lange Pijp staan foodtrucks. Op het Wilhelminaplein en het Oldehoofsterkerkhof staan daarnaast ook openbare toiletten en EHBO-punten. Op het Wilhelminaplein en in de Prinsentuin zijn watertappunten te vinden. Het taalpodium van Lân fan taal, de Obe, is op 7 en 8 juli een infopunt voor bezoekers van 8ste dag.

Meedoen aan 8ste dag
Met slimme uitvinders een gekke grote machine bouwen? Dat kan op 8ste dag, op het grasveld bij de Grote Kerk of naar het Wilhelminaplein. Bezoekers mogen zelf spullen meenemen, uit de schuur of van de zolder bijvoorbeeld. 8ste dag zorgt daarnaast ook voor bouwmateriaal. Kinderen zijn, onder begeleiding van ouders/verzorgers, erg welkom! Meedoen is gratis.

Tot slot kan 8ste dag nog een aantal vrijwilligers gebruiken. Opgeven kan op 8stedag.nl/8ste-dag-zoekt