Freek van Bergen docent van het jaar

Leeuwarden - Freek van Bergen is door de lezers van de Leeuwarder Studentenkrant verkozen tot allerleukste docent van Leeuwarden.

Van Bergen werkt bij de opleiding Pedagogiek van NHL Stenden Hogeschool. Hij is van huis uit psycholoog en begon een aantal jaren geleden met lesgeven. Dat doet hij nu vier dagen in de week. Ook is hij nog werkzaam als psycholoog. Uit bijna twintig genomineerden werd hij gekozen tot winnaar. Hij won overtuigend met 19 procent van de stemmen. 

De docent liet Joop van Eerbeek (Van Hall Instituut) en Ritsko van Vliet (NHL Stenden) met respectievelijk 8,9 procent en 7,1 procent van de stemmen achter zich. Van Bergen moest even wennen aan zijn nieuwe titel: ,,Je krijgt niet iedere dag te horen dat je docent van het jaar bent geworden. Ik vind het een grote eer, want blijkbaar doe ik iets goed.“

Leeuwarder Studentenkrant

De verkiezing werd dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd door de Leeuwarder Studentenkrant, een gratis krant voor studenten met een oplage van 20.000 stuks. Onderstaand een door de redactie van de Leeuwarder Studentenkrant gehouden interview met Freek van Bergen.

Van harte gefeliciteerd met deze titel. Hoe voelt het om docent van het jaar te zijn?
Het is even wennen. Je krijgt niet iedere dag te horen dat je docent van het jaar bent geworden. Daarnaast vind ik het een grote eer, want ik doe blijkbaar iets goed.

Er zijn een stuk of twintig docenten genomineerd. Jij bent uiteindelijk verkozen tot winnaar. Hoe heb je zieltjes gewonnen? Of beter gezegd: hoe heb je ervoor gezorgd dat mensen op je hebben gestemd? 
Ik heb het gedeeld op de Facebookpagina Academy Social Studies en via LinkedIn. Via deze platformen hebben studenten en andere betrokkenen gelukkig massaal op mij kunnen stemmen.

Hoe ziet jouw favoriete les eruit?
Hoorcolleges vind ik leuk om te geven en dan probeer ik ze zo in te richten dat er blijvende herinneringen ontstaan. Ik vertel herkenbare situaties uit de praktijk en probeer er een hoop humor in te verwerken. Ook vind ik het onwijs leuk om met trainingsacteurs te werken.

Heb je altijd al docent willen worden?
Nee. Ik ben van huis uit psycholoog. Ik werk nu vier dagen als docent op school en een dag als psycholoog in mijn eigen praktijk. Ik ben een paar jaar geleden besmet met het docentschap. Ik ben begonnen met het lesgeven op het SPO in Groningen. Ik gaf hier avondcolleges bij het tweedekansonderwijs. Van het een komt het ander en nu sta ik hier.

En dan nu een aantal prangende stellingen waar we enorm benieuwd naar zijn. Nooit meer lesgeven of nooit meer op vakantie?
Nooit meer op vakantie. Ik vind lesgeven heel leuk en zonder lesgeven is er geen vakantie. Dan maar geen vakantie.

Nooit meer bier en nooit meer vergaderen of altijd bier en iedere dag vergaderen? 
Simpel. Altijd bier en iedere dag vergaderen. Ik vind vergaderen nuttig. Nooit meer bier is absoluut geen optie en nooit meer vergaderen dus ook niet.

En dan nu de klassieke lerarenkwaaltjes. Stinkende zweetoksels of een naar koffie meurende bek? 
Liever een naar koffie meurende bek. Iedereen stinkt na het drinken van een bakkie pleur, maar niet iedereen stinkt naar zweet als het een beetje warm wordt.

Zou je wel eens een dag willen ruilen met een student?
Absoluut. Ik houd wel van gezelligheid en een beetje in de klas zitten. Ook zou ik wel eens naar mezelf willen luisteren, want dan zou ik heel gericht feedback kunnen geven aan mezelf.

Wat is je grootste docentenblunder?
Tijdens een hoorcollege gaf ik aan dat de cesuur voor een bepaalde toets op 60% lag. Uiteindelijk werd de cesuur iets verhoogd. Studenten die dachten dat ze het tentamen op het nippie gehaald hadden met de cesuur 60%, kwamen van een koude kermis thuis toen ze hoorden dat de cesuur verhoogd werd. Hierdoor hadden een aantal studenten het tentamen toch niet gehaald. Ik heb ervan geleerd. DIT GEBEURT MIJ NOOIT MEER! Echt niet.

Hoe ga je deze overwinning vieren?
Thuis op de bank met mijn Jip en Janneke champagne. Ook wil ik het vieren met mijn studenten en docenten, maar ik weet nog niet hoe. Als ik nu zeg dat ik ga trakteren kom ik er niet meer onderuit, hè?!

Op schaal van 1 tot 10, hoe voelt het om docent van het jaar te zijn?
Een dikke 9!

En waarom geen 10?
Ik ben een nuchtere Noorderling.