Casper Ferwerda behaalt zwarte band karate

Leeuwarden - Karateka Casper Ferwerda uit Leeuwarden heeft op zondag 8 juli de zwarte band in het Shinkyokushin Karate behaald.

De 35-jarige leerling van Karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens legde hiervoor een driedaags examen af in het Drentse Zwartemeer, tijdens het zomerkamp van de Nederlandse Shin Kyokushin Organisatie (NSKO). 

Tijdens de test op Sportlandgoed Zwartemeer moest Ferwerda zijn kennis en vaardigheden tonen op verschillende onderdelen. Het examen begon op vrijdag 6 juli met een technisch gedeelte, waarbij een groot aantal stoot-, schop- en weringstechnieken aan bod kwamen. Ook moest hij die dag diverse kata's (loopvormen) laten zien. Op zaterdag stond na een conditietest het full-contact kumite (vrije gevecht) op het programma. Ferwerda diende het buiten in de zon op te nemen tegen veertig tegenstanders, waarbij de laatste tien partijen in wedstrijdvorm (winst, verlies of gelijkspel) werden afgewerkt. Op zondag vormde het breken van planken met diverse technieken het sluitstuk. 

Met de zwarte band bezit Ferwerda tevens de eerste dan in het Shinkyokushin Karate. Hij voegt zich bij Iryoku in een rij met zes andere zwarte banders: Gilbert Cleveringa (vijfde dan), Arend Mud (tweede dan), Frans Hoogervorst (tweede dan), Ron Lindeman (eerste dan), Erwin Krot (eerste dan) en Martijn Poortman (eerste dan).