Vijf tinten groen in Vlietzone

Leeuwarden - Vijf tuinen in de Vlietzone presenteren zaterdag 14 juli hun plannen aan hun omgeving. Dit doen zij in en om Buurthuis Welgelegen tijdens een bloemenmarkt van 10.00 tot 14.00 uur. Daarnaast zijn er creatieve activiteiten, buitenplanten te koop, is er livemuziek en hapjes van de tuinen.

De Vlietzone is vanaf volgend jaar vijf buurttuinen rijk! Deze buurttuinen willen zichzelf graag presenteren tijdens een groenmarkt. En daarom organiseren ze in samenwerking met Operatie Steenbreek, Gemeente Leeuwarden en Wetterskip Fryslân een middag waar iedereen de vijf tinten groen van de Vlietzone kan beleven en proeven. Er zijn stands met informatie over de tuinen, het groen in de wijk, Operatie Steenbreek, workshops en lekkere hapjes van de buurttuinen. Kinderen kunnen zich verkleden, een speurtocht doen, een bouwwerk maken van bamboe of leerzaam spelen met de watertafel. Én er is live muziek van Joint String Friends! Bij de stand van Operatie Steenbreek kan een tegel uit de tuin ingeruild worden voor een fruitstruik.

Operatie Steenbreek probeert de toenemende trend van verharding in tuinen te doorbreken. Door al die verharding in tuinen kan water namelijk niet goed weg stromen en raken de riolen en gemalen overbelast. En staan de straten bij hevige regenval steeds vaker blank. Biodiversiteit neemt af en insecten sterven langzaam uit door dat ze steeds minder voedsel hebben om van te leven. En vergeet de effecten op de eigen gezondheid niet. Uit onderzoeken is gebleken dat mensen in een groene leefomgeving dagelijks veel minder stress ervaren. Tijd voor verandering! Tegels eruit, tuin erin! Voor meer informatie over Operatie Steenbreek kijk op: www.leeuwarden.operatiesteenbreek.nl.

Onder het motto ‘Samen gaan we groener’ is sinds kort voor particuliere tuineigenaren ook een stimuleringsregeling beschikbaar. Bij het verwijderen van 5 m2 verharding heb je al recht op een vergoeding van €50,-! Kijk voor meer informatie op: www.leeuwarden.nl/subsidie-groenere-leefomgeving.