Landelijke open imkerijdagen bij bijenstal Potmarge en Dekemastate

REGIO - Het publiek kan op zaterdag 13 en zondag 14 juli op meer dan tweehonderd plaatsen een kijkje nemen in de bijzondere wereld van de bijenhouderij. Ook in Leeuwarden en Jelsum staan de imkers voor u klaar.

Tijdens deze dagen ontdek je van alles over bijen. Je krijgt uitleg over werksters, darren en de (bijen)koningin en praktische tips over het bij-vriendelijk maken van eigen tuin en balkon. Je ziet hoe honing wordt gemaakt en je gaat in een bijenkast op zoek naar de koningin. Bijenhouden is meer dan een bijenvolk met 40.000 – 50.000 bijen in een kast onderbrengen en verzorgen. Het betekent ook slingeren van de gewonnen honing, het vangen of voorkomen van zwermen en inspelen op het weer en de natuur. 

Belang van bijen
Honingbijen en vele soorten solitaire bijen en hommels maken moeilijke tijden door. We hebben er allemaal wel over gehoord. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Bijen zijn onmisbaar voor ons dagelijks voedsel. Het is daarom van groot belang om onze leefomgeving zo bij-vriendelijk mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door het planten van allerlei bloeiende gewassen waar nectar en stuifmeel kan worden verzameld. Imkers laten tijdens het weekend van 13 en 14 juli zien hoe het met de honingbij gaat en wat jij kunt doen om de Nederlandse bijenpopulaties te verbeteren.

De Potmarge
Bijenstal ‘De Potmarge’ (Hoek Jansoniusstraat/Potmarge, ingang hek naast Nordwin College) is op zaterdag 13 juli van 11.00 tot 16.00 uur geopend. Uiteraard kunt u hier honing kopen en ook handgegoten waskaarsen. Voor de kinderen zijn er leuke attracties (quiz, kleurplaat, informatieboekjes voor spreekbeurt of werkstuk etc). Gratis entree.

Dekema State 
Dekema State (Jelsum) is op 13 en 14 juli te bezoeken tussen 13.00 en 17.00 uur. Zoals gewoonlijk kunnen er kaarsen worden gemaakt, geschminkt, is de ijsboer aanwezig met honingijs, wordt er poppenkast gespeeld, en is het dus een feest voor de kinderen. Verder zijn er demonstraties honing slingeren en uitleg over de bijenvolken en het materiaal. Ook is er een demonstratiekast waarin de bijen op de raat kunnen worden bekeken. Vrije toegang tuin en demonstraties.

Nederlandse BijenhoudersVereniging
Nederland telt ongeveer 10.000 imkers waarvan 80% is aangesloten bij de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV). De vereniging leidt jaarlijks nieuwe imkers op. Dit jaar zijn dat er meer dan 1.000. Kijk voor een overzicht van álle open huis locaties op www.bijenhouders.nl/landelijke-open-imkerijdag.