Landelijke open imkerijdagen bij bijenstal Potmarge en Dekemastate

Regio - Het publiek kan op zaterdag 14 en zondag 15 juli op meer dan tweehonderd plaatsen een kijkje nemen in de bijzondere wereld van de bijenhouderij. Ook in Leeuwarden en Jelsum staan de imkers voor u klaar.

Tijdens deze dagen ontdek je van alles over bijen. Je krijgt uitleg over werksters, darren en de (bijen)koningin en praktische tips over het bij-vriendelijke maken van eigen tuin en balkon. Je ziet hoe honing wordt gemaakt en je gaat in een bijenkast op zoek naar de koningin.

Belang van bijen
Insecten, en in het bijzonder bijen, staan volop in de belangstelling. Hun voortbestaan is in gevaar. Bijen zijn onmisbaar voor ons dagelijks voedsel. Het is daarom van groot belang om onze leefomgeving zo bij-vriendelijk mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door het planten van allerlei bloeiende gewassen waar nectar en stuifmeel kan worden verzameld. Imkers laten tijdens het weekend van 14 en 15 juli zien hoe het met de honingbij gaat en wat jij kunt doen om de Nederlandse bijenpopulaties te verbeteren.

De Potmarge
Bijenstal ‘De Potmarge’ (Hoek Jansoniusstraat/Potmarge, ingang hek naast Nordwin College) is op zaterdag 14 juli van 11.00 tot 16.00 uur geopend. Uiteraard kunt u hier honing kopen en ook handgegoten waskaarsen. Voor de kinderen zijn er leuke attracties (quiz, kleurplaat, met kartonnen bij op de foto, etc).

Dekema State 
Dekema State (Jelsum) is op 14 en 15 juli te bezoeken tussen 13.00 en 17.00 uur. Zoals gewoonlijk kunnen er ook kaarsen worden gemaakt, wordt er geschminkt, is de ijsboer aanwezig met honingijs en wordt er poppenkast gespeeld, 

Nederlandse BijenhoudersVereniging
Nederland telt ongeveer 10.000 imkers waarvan 80% is aangesloten bij de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV). De vereniging leidt jaarlijks nieuwe imkers op. Dit jaar zijn dat er meer dan 1.000. Kijk voor een overzicht van álle open huis locaties op www.bijenhouders.nl/landelijke-open-imkerijdag.