Omrin geeft afval DNALWD2018

Leeuwarden - Hoe ziet het Leeuwarder afval DNA 2018 eruit? Woensdag 11 juli nam John Vernooij, algemeen directeur Omrin, symbolisch een ’DNA-buisje’ vol mee naar het Leeuwarder Gemeentehuis.

Vernooij overhandigde het buisje aan kunstenaar Hein de Graaf. Dit deed hij in het kader van LF2018 en het DNALWD2018 project waarbij heel Leeuwarden gevraagd wordt een persoonlijk verhaal te delen.

Het DNA buisje van Omrin staat symbool voor de 125 kilo huishoudelijk afval dat elke Leeuwarder per jaar nu nog produceert. Afval dat er nu nog is, maar in 2050 geheel verdwenen zou moeten zijn. Dat is de droom van Omrin. Volgens John Vernooij is Omrin, als inzamelaar en verwerker van het Leeuwarder huishoudelijk afval, sterk verbonden met het DNA van Leeuwarden. ,,We produceren als burgers nu nog afval, maar we streven ernaar dat dit straks allemaal grondstof vormt voor nieuwe producten en duurzame energie. Door optimaal hergebruik, recycling en innovatie kan dat zeker. Samen halen we er alles uit. Daarom kan een Omrin buisje met ‘afval anno 2018’ niet ontbreken in dit prachtige kunstwerk. Maar het Omrin buisje zal in 2050 ‘leeg’ zijn, omdat we dan al ons afval hergebruiken en recyclen! Zo houden we onze wereld mooi en schoon, ook Leeuwarden.”

Het kunstwerk van Hein de Graaf raakt ondertussen steeds meer gevuld met DNA-buisjes vol verhalen. Meedoen kan nog tot het einde van dit jaar. Daarna is het kunstwerk ’af’ en kan het tot ver in de toekomst bekeken worden in het Historisch Centrum Leeuwarden.