WK ultimate frisbee 2020 naar Leeuwarden

CINCINATTI - De wereldkampioenschappen ultimate frisbee komen naar Nederland. In 2020 is Leeuwarden van 11 tot en met 18 juli een week lang gastheer.

Ruim veertig landen, verdeeld over een mannen-, vrouwen- en mixedtoernooi doen mee aan het sportevenement. De finales vinden plaats in het stadion van Cambuur Leeuwarden.

Tijdens de WK voor clubteams (foto) deze week in Cincinnati (Ohio, Verenigde Staten) maakte de wereld frisbeebond (WFDF) bekend dat het gezamenlijke bid van de Nederlandse frisbeebond en evenementenorganisator The Organizing Connection werd verkozen boven dat van Australië en Canada.

Voor Leeuwarden betekent het binnenhalen van de WFDF 2020 World Ultimate and Guts Championships, zoals de officiële naam van de wereldkampioenschappen luidt, dat de Friese stad na de Culturele Hoofdstad van 2018 opnieuw een groot evenement mag organiseren. De verwachting is dat er tijdens de wereldkampioenschappen ultimate frisbee tussen de 2.500 en 3.500 mensen (spelers, staf en begeleiding) naar Friesland komen die samen goed zijn voor ongeveer 21.000 betaalde overnachtingen en zo’n 63.000 maaltijden. Een mega evenement voor de Friese hoofdstad. ,,De titel van culturele hoofdstad heeft ons ongetwijfeld geholpen bij het binnenhalen van de WK”, vertelt wethouder Sjoerd Feitsma van de gemeente Leeuwarden. ,,Leeuwarden staat hierdoor uitstekend op de kaart als toeristische bestemming, bovendien hebben we uitstekende faciliteiten op sportgebied. Dat heeft de wereld frisbeebond gelukkig ook gezien." 

Olympische sport
Frisbee is één van de snelst groeiende sporten ter wereld en is in het bezit van de Olympische status van het International Olympisch Comité (IOC). Daarmee bestaat de kans dat frisbee in de komende jaren te zien is op de Olympische Spelen. Mogelijk al in 2028 als de Spelen plaatsvinden in de Verenigde Staten, waar de sport nu al op professioneel niveau wordt beoefend. Ook in Nederland wint de frisbeesport aan populariteit vertelt voorzitter Nederlandse Frisbeebond (NFB) Jos Verhoeven. ,,De komst van de WK naar Nederland zorgt er ongetwijfeld voor dat er nog meer jongens en meisjes de frisbeesport gaan ontdekken. Het is een super dynamisch spel en de sfeer bij wedstrijden is fantastisch. Dat zal over twee jaar in Leeuwarden niet anders zijn.” Verhoeven heeft bovendien hoge verwachtingen van de Nederlandse teams. ,,Een deel is in 2017 al Europees kampioen geworden met het Nederlands vrouwenteam onder twintig jaar en het Nederlandse clubteam GRUT, het team dat deze week ook in actie komt op de WK voor clubs in Cincinnati. Hopelijk kunnen onze teams tijdens de WK in eigen land iets extra’s brengen.” 

Finales in Cambuurstadion 
Als locatie voor de finales is door het organisatiecomité gekozen voor het stadion van voetbalclub Cambuur Leeuwarden. Tijdens de wereldkampioenschappen in Londen van vier jaar geleden kwamen op de finales tien- tot vijftienduizend bezoekers af. CEO Eric Kersten van evenementenbureau The Organizing Connection, dat samen met de Nederlandse frisbeebond het succesvolle bid indiende bij de WFDF en de organisatie van het toernooi op zich neemt, gelooft dat de sport ook in Leeuwarden voor een vol stadion gaat zorgen. ,,Frisbee mag dan een kleine sport zijn, de potentie van de sport en de impact van het evenement voor de stad en provincie zijn enorm.” Ook gedeputeerde Michiel Schrier van de provincie Friesland kijkt uit naar de komst van de WK. ,,Geweldig dat het gelukt is. We kijken ernaar uit om alle sporters, begeleiders en supporters in 2020 in onze provincie te mogen ontvangen.”

Over The Organizing Connection
The Organizing Connection (TOC) is een bedrijf met meer dan twintig jaar ervaring in het organiseren van sportevenementen op het hoogste niveau. Hierbij werkt The Organizing Connection nauw samen met (lokale) autoriteiten, nationale sportfederaties en andere stakeholders. Sinds de start van het bedrijf in 1998 is The Organizing Connection betrokken geweest bij meerdere wereldkampioenschappen in verschillende sporten. In 2019 organiseert The Organizing Connection maar liefst drie wereldkampioenschappen in ons land: de Wereldkampioenschappen (Para) Handboogschieten in ‘s-Hertogenbosch, de UCI Wereldkampioenschappen Para-Cycling op de baan in Apeldoorn en de UCI Wereldkampioenschappen Para-Cycling op de weg in Emmen.