Jeugdactiviteit: waterdiertjes vangen in Ryptsjerksterpolder

RYPTSJERK - It Fryske Gea organiseert op vrijdag 12 juli van 10.00 tot 12.00 uur een superleuke jeugdactiviteit voor kinderen vanaf zes jaar.

Een natuurgids van It Fryske Gea neemt deelnemers tijdens deze speciale jeugdexcursie mee in de wereld van het leven langs en in de sloot. Er wordt dus niet alleen kennisgemaakt met de planten langs de slootkant, maar met schepnet en loep wordt ook alles bestudeerd wat er leeft in de sloot.

De Ryptsjerksterpolder vind je in natuurgebied De Grutte Wielen, wat op een steenworp afstand van Leeuwarden ligt. Het is een belangrijk vogelgebied dat bestaat uit meertjes, riet- en zeggenmoerassen, natte graslanden en twee eendenkooien. De overgangen van hoge naar lage delen, van zand naar veen en van land naar water zorgen voor veel afwisseling. In dit gebied grazen Exmoorpony’s. Zij zorgen ervoor dat het terrein open en gevarieerd blijft en het gras kort gehouden wordt. Het korte gras en het kleine laagje water dat in bepaalde delen staat, maken het een ideaal gebied voor vogels als kolganzen en smienten. Maar er zijn ook heel veel sloten en daarin krioelt het van de waterdiertjes.

Ga je ook mee op deze ontdekkingstocht in dit waterrijke gebied? Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis en niet-leden betalen vier euro. Aanmelden kan uiterlijk een dag van te voren (tot 15.00 uur) via www.itfryskegea.nl/waterdiertjes of telefonisch: 0511 – 53 96 18.