Welcome to The Village: het resultaat van gewoon doen

Leeuwarden - Waar menig festival zich een vast format aanmeet, schroomt Welcome to The Village het experiment niet.

Ieder jaar is nét weer even anders en dat lijkt het voor het publiek juist aantrekkelijk te maken; het niet weten wat je precies kunt verwachten. 

Festival verandert mee
,,Nou, de zenuwen zijn er na vijf edities wel wat af, hoor”, vertelt artistiek leider Sjoerd Bootsma. ,,Maar noem het gerust gezonde spanning.” Op de Groene Ster,  waar de zon eind van de middag nog warm schijnt, wordt druk gebouwd aan het festivalterrein. Wanneer je al een aantal keer hetzelfde festival hebt georganiseerd, wat houdt je dan scherp? ,,De wereld om ons heen verandert zelf heel erg. Hiernaast werken we met veel jongeren die betrokken zijn met de wereld en daar een visie op hebben. In duurzaamheid bijvoorbeeld, maar ook op bredere maatschappelijke thema’s. Daar proberen we met het festival op te reageren.”

Spannendste line-up tot nu toe
Dit jaar is het festival geen drie, maar vier dagen. Voor donderdag kan men voor €10,- een dagticket halen. Ook is dit het eerste jaar dat er geen plastic muntjes meer worden gebruikt, maar iedereen contactloos kan pinnen. Hiernaast het eerste jaar dat er nadrukkelijk aandacht is besteed aan meer vrouwen in de programmering én dat er geen officiële hoofdact is.

,,Alle festivals concurreren met de grootste hoofdacts, bands worden ook steeds duurder, dus we hebben besloten daar niet meer aan mee te doen. In plaats daarvan hebben we een sterke programmering in de breedte. Niet één grote publiekstrekker, maar meerdere bands en acts in diverse genres, niet direct heel bekend, maar daarom juist verrassend”, licht Sjoerd toe. ,,Dat geeft veel energie. Het is daarmee oprecht de spannendste line-up die we tot nu toe hebben gehad.”

Gewoon doen
Maar geen grote hoofdact; dat is toch ook een groot risico? ,,Klopt”, zegt Sjoerd. Hij denkt even na. ,,Maar het grootste inzicht van de afgelopen jaren is toch wel dat je gewoon moet durven”, gaat hij verder. ,,Het is heel cliché, maar wel waar. We leven in een maatschappij waarin nagenoeg alles getest en beproefd moet worden alvorens men de ‘go’ durft te geven. De druk op perfectie ligt heel hoog. Daarom is het soms echt gewoon een kwestie van dóen. Ook als het niet is zoals je het van tevoren had beoogd kan er iets moois uit voortkomen.”

Wereld binnen de echte wereld
,,In de eerste plaats gaat het ons om een leuk en ontspannen festival creëren voor iedereen”, antwoordt Sjoerd op de vraag wat hij het publiek wil meegeven. ,,Voor mensen die verdieping willen, hebben we een te gekke randprogrammering met beeldende kunst en interessante lezingen. We maken geen sprookjes: de wereld die we op de Groene Ster creëren is er vooral één binnen de echte wereld, waarin men kan ervaren hoe het ook kan, hoe we met elkaar omgaan en de omgeving. Dat je nieuwe dingen kan beleven zonder direct in een oordeel te hoeven schieten. Bovenal is het gewoon keihard genieten komend weekend!”

De voorbereidingen voor Welcome to The Village zijn in volle gang op de Groene Ster. Het festival vindt plaats van donderdag 19 tot en met zondag 22 juli. Kijk voor meer informatie en tickets op www.welcometothevillage.nl