Vijf aanhoudingen in onderzoek naar faciliteren georganiseerde hennepteelt

Leeuwarden - De politie heeft in een onderzoek naar het faciliteren van georganiseerde hennepteelt dinsdag vijf aanhoudingen verricht. Het gaat om vier mannen uit Leeuwarden van respectievelijk 25, 25, 27 en 30 jaar oud en een 29-jarige vrouw uit Hallum.

Ook werden elf woningen en bedrijfspanden in Leeuwarden en directe omgeving doorzocht. Zo werd duidelijk dat een bedrijfspand aan de Ceresweg dienst deed als groothandel voor de hennepteelt: van hieruit werden allerhande goederen geleverd, die gebruikt konden worden voor het kweken van hennep.

Anonieme tips

Bij de politie kwamen diverse anonieme tips binnen dat de vijf verdachten zich bezighielden met hennepteelt en ook diverse goederen leverden die gebruikt konden worden voor het telen van hennep. Ook kwamen de namen van een aantal verdachten naar voren in andere onderzoeken. Reden genoeg voor het hennepteam van de politie Noord-Nederland om specifiek deze groep onder de loep te nemen.

Levering apparatuur

Het onderzoeksteam kreeg zicht op een bedrijfspand aan de Ceresweg in Leeuwarden. Al snel werd duidelijk dat vanuit dit pand apparatuur en andere goederen, die gebruikt konden worden voor het kweken van hennep, werden geleverd. Zo werd in de grote hennepfabriek in Foxhol, die onlangs werd ontmanteld, apparatuur aangetroffen die zeer waarschijnlijk door deze groep was geleverd. Ook elders in Noord-Nederland leverde men apparatuur en goederen voor het kweken van hennep.

Zelf hennep kweken

Naast het leveren van apparatuur en goederen voor het kweken van hennep, teelden de verdachten zeer waarschijnlijk ook zelf hennep. Van twee van de vijf verdachten werd DNA aangetroffen in hennepkwekerijen in Sint Jacobiparochie en Warten. Maandag werd in het Duitse Niederlangen een grote hennepkwekerij ontmanteld door de lokale politie. Ook bij deze kwekerij was deze groep betrokken. Een deel van de hennep werd naar Leeuwarden gebracht om het daar te verwerken en vervolgens te verhandelen.

Afpakken van crimineel vermogen

De vier mannen en de vrouw werden na de aanhouding overgebracht naar het politiebureau. Daar werden ze ingesloten. De vijf worden verdacht van het faciliteren van de hennepteelt, bedrijfsmatige teelt van hennep en het witwassen van crimineel verkregen vermogen. In het kader van het afpakken van dit criminele geld werd beslag gelegd op diverse waardevolle goederen.