Speeltuin Raaigras/Aldlânsfeart geopend

Leeuwarden - De speeltuin werd afgelopen dinsdag 17 juli geplaatst en de komende tien jaar zal de gemeente in het onderhoud voorzien.

Woensdag 18 juli werd een klein feestje gehouden voor de buurtkinderen door er slingers op te hangen en ze te trakteren op een ijsje. De kinderen en ook de overige bewoners vinden het een echte aanwinst en zijn er allemaal erg blij mee.

Het realiseren van de speeltuin kwam niet eenvoudig tot stand. Tamara Schmidt Crans-IJkema van 'Gastouderopvang Doedoe' legt het een en ander uit: ,,Toen onze dochter ongeveer twee jaar oud was bleek dat er hier op dat moment in de directe omgeving geen enkele plek was waar wij met haar konden gaan spelen. Hiervoor zouden wij al gauw minimaal tien minuten moeten gaan lopen naar een plek waar zij dan alleen maar in een babyschommel kon zitten, want de overige toestellen waren alleen geschikt voor de wat oudere kinderen. Rond dezelfde periode werd ik ook gastouder van Gastouderopvang Doedoe en merkte dat het gemis naar een speeltuin steeds groter werd. Ik vang namelijk kindjes op van nul tot vier jaar jong. In oktober 2017 benaderde ik in eerste instantie bouwbedrijf Heijmans om te vragen of zij iets konden betekenen voor de kleine kinderen (0-6 jaar) in verband met de overlast die wij hebben gehad vanwege de bouw van het Aquaduct en de aanleg van de Aldlânsfeart waar zij mee doende waren. Zij kwamen ons in 2018 tegemoet met twee voetbaldoeltjes op het grasveld langs de Aldlânsfeart en een mooie glijbaan op het grasveld nabij de vaart. Helaas was er verder niets mogelijk. Omdat de wens voor speeltoestellen erg groot was in Aldlân-West - en vooral voor de kleine kindjes - nam ik contact op met het Wijkpanel Aldlân. Zij gaven aan dat er enigszins budget beschikbaar was voor 2018 maar dat hier wel toestemming van de gemeente voor nodig was en dat de verdere afhandeling ook via de gemeente gedaan zou moeten worden. Naar aanleiding daarvan zocht ik contact met de gemeente en na ongeveer een jaar kreeg ik groen licht. Vervolgens ontwikkelde ik samen met de gemeente een plan en met een aantal buurvrouwen verzamelden wij handtekeningen en informeerden wij naar wat de wensen van de kinderen zouden zijn. Voorts is hier zoveel mogelijk rekening mee gehouden en konden we - binnen de mogelijkheden van het beschikbare budget - deze week de speeltuin daadwerkelijk openen."