Feestelijke afsluiting VIP-cursus

Leeuwarden - Negen nieuwe Leeuwarders hebben recentelijk een certificaat uitgereikt gekregen uit handen van Alex Tersmette, Consulent Werk, Jongerenteam van de gemeente Leeuwarden.

De afgelopen drie maanden hebben de elf cursisten de zogenoemde VIP-training gevolgd, een project voor arbeidsparticipatie van VluchtelingenWerk. Het project wordt medegefinancierd door het Asiel, Migratie en Integratiefonds (AMIF) en de Rabobank Foundation. De training werd gegeven op locatie van Vluchtelingenwerk Leeuwarden.

De VIP-lessen werden gegeven door trainer Mamadou Congo, die zelf ooit vluchtte uit Burkina Faso. Op inspirerende wijze gaf hij les over werken in Nederland. Hoe maak je een goede cv? Hoe is de werkcultuur in Nederland? In welke sectoren kun je zoal werken? Dat en meer kwam in de lessen aan de orde. Na de training duurt het traject nog drie maanden waarin onder begeleiding van een vrijwillige arbeideidscoach de deelnemers bedrijven gaan bezoeken en hun toekomstplannen verder uitwerken.

De VIP-training – VIP staat voor Vluchtelingen Investeren in Participeren – richt zich op gemotiveerde vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Veel vluchtelingen willen meedoen in het arbeidsproces. Werken helpt ze goed te integreren en stelt ze in staat een eigen inkomen te hebben. Hoewel veel mensen gedreven zijn, hebben ze te maken met een achterstand in de Nederlandse taal. Daarbij worden hun diploma’s meestal niet erkend.

Amira Roubeche (26) wil dolgraag werken als lerares Frans, net als in haar geboorteland Algerije. ,,Een jaar lang heb ik Franse les gegegeven aan een basisschool en twee jaar aan de universiteit’’, vertelt ze. Amira volgde de VIP-lessen samen met haar echtgenoot Abdullah. Haar doel is om een hbo-opleiding te volgen bij NHL Stenden, om als tweedegraads docent aan de slag te kunnen. ,,Ik ben enthousiast en gemotiveerd’’, zegt ze en dat straalt van haar af.

Jawad Dababsi (47) ziet zichzelf al in een verkoopwagen in Leeuwarden staan. Het is zijn grote wens om samen met zijn vrouw Arabische hapjes en maaltijden te maken en te verkopen, in een wagen of in een restaurant. De Palestijn woont hier tweeëneenhalf jaar en spreekt verbazend goed Nederlands. ,,Een taal leer je op school, maar vooral ook in de praktijk’’, zegt Jawad. ,,Ik vind het belangrijk veel Nederlands te spreken, bijvoorbeeld met een vriendin met wie wij goed contact hebben.’’

Mohannad Jazaaerly (44) is een gedreven tandarts uit Syrië. Hij heeft een elektrische tandenborstel ontwikkeld, die het tandvlees op een goede manier masseert. Hij zoekt mensen die hem kunnen helpen bij het verwezenlijken van zijn product; zijn droom, zoals hij zelf zegt. Mohannad: ,,Als tandarts voel ik mij verantwoordelijk voor de gezondheid van de gebitten van mensen. Op tv hoor je vaak negatieve dingen over vluchtelingen en over moslims. Ik wil een ander beeld geven en iets teruggeven aan de Nederlandse maatschappij.’’

Tekst: Titia Lindeboom