Kinderboek Kameleon centraal in Talentuin

Leeuwarden - Tijdens het Onvergetelijke Leesmoment vertelt Helma Feenstra over jeugdboeken uit de beroemde en nog steeds gelezen Kameleon-serie van Hotze de Roos. Zaterdag 28 juli om 14.00 en 14.30 uur wordt onder een dikke boom in de Talentuin vertelt over de avonturen die Sietze en Hielke Klinkhamer met hun boot de Kameleon beleven in het Friese waterland. Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur organiseert deze vertelmiddag voor jong en oud die van verhalen houdt in het kader van Lân fan taal. Toegang is geheel gratis.

In het nabijgelegen Taalpaviljoen MeM staan Swalkkasten, ontworpen door Sibe Jan Kramer, met talloze en gevarieerde jeugdklassiekers uit Nederland en de hele wereld die je zo maar mag meenemen. Bestemd voor wie er maar een duik in de literatuurgeschiedenis wil nemen of zomaar eens kennis maken met een boek uit vervlogen tijden.

Hotze de Roos (1909 - 1991) schreef zestig boeken in de Kameleon-serie. Na zijn dood is de serie voortgezet door Piero Stanco en Fred Diks. Er wordt gewerkt aan een stripversie van de Kameleon-boeken. Hoewel de boeken veel gelezen werden, heeft De Roos nooit een literatuurprijs gekregen. Wel kreeg hij in 1980 een zilveren pen uitgereikt van een basisschool uit Terherne. Mede als gevolg hiervan is daar sinds 1994 het toeristische themapark Kameleon Terherne opgericht, waar de verhalen tot leven komen.

Het Onvergetelijke Leesmoment vindt plaats in het kader van het SGKJ-Vertelprogramma in de Prinsentuin over leeservaringen die veel invloed hebben gehad in het leven van lezers. Na afloop kan er met Helma Feenstra van gedachten gewisseld worden: wat was het mooiste leesmoment van jouw leven? In het vertelprogramma van zestien zaterdagen is dit de vijfde editie.

Kinder- en jeugdboeken zijn een onlosmakelijk deel van het culturele erfgoed van Nederland. Door het lezen en voorlezen tijdens de opvoeding wordt een actieve leescultuur gestimuleerd. Culturele Hoofdstad biedt een podium aan literatuurgeschiedenis, ook van kinder- en jeugdboeken.