Hout-vaert 2018: Friese reis van hout in beeld

Grou - Een bijzondere vloot van 50 historische (vracht)schepen voer afgelopen weekend door Friesland. Van donderdag 19 tot en met zondag 22 juli vooeren de schepen, die een speciaal gemaakt houtvlot van 18.50×5.50m begeleiden, van Dokkum via Leeuwarden, Grou en Sneek naar houtzaagmolen ‘de Rat’ in IJlst. Onderweg werden er op verschillende plekken leuke activiteiten georganiseerd.

In Burdaard bijvoorbeeld, serveerde supermarkt ‘Oan de Ie’ koffie met cake en het Ruurd Wiersma museum was voor de gelegenheid speciaal geopend vanaf 10.00 uur. In Leeuwarden lag het accent op het veilen van het hout, met een heuse houtveiling in de Prinsentuin, en kon het publiek de vloot bezoeken en bezichtigen.

Statenjacht Friso vergezelde de vloot op zaterdag van Leeuwarden naar Grou met Commissaris van de Koning Arno Brok aan boord. Het bezoek van Houtvaert 2018 in Grou werd besloten op de Kade met een barbeque voor iedereen die maar wilde aanschuiven aan een hele lange tafel op de Kade;

Het houten vlot werd op maandag en dinsdag 16 juli en 17 in Dokkum op locatie ‘Aan de Ee’ gebouwd. Het maakte de vierdaagse reis met behulp van de historische sleepboot ‘Djati’ (1905) en de opduwer ‘Alderferskuorrendst’ (1939). De Blazer TX33 uit Makkum is in 2018 100 jaar oud en fungeerde als vlaggenschip van Hout-Vaert 2018.

Het actieve publieksevenement verbindt de rijke historie van de Friese houtvaart met het perspectief van hout als ideaal duurzaam materiaal voor de nieuwe, circulaire economie.

Hout-vaert maakt als Iepen Mienskipproject deel uit van Leeuwarden-Fryslân culturele Hoofdstad van Europa 2018.