Kunst beleven in oase van rust

TYTSJERK Een oase van rust in het dynamische LF2018-jaar. Dat is wat Park Vijversburg wil zijn voor natuurliefhebbers én voor het cultuurminnende publiek.

Ruim 120 jaar geleden overleed Age Looxma Ypeij, de laatste bewoner van villa Vijversburg in Tytsjerk. Zijn gedachtegoed leeft tot de dag van vandaag voort; geheel volgens zijn laatste wensen is park Vijversburg voor het grote publiek toegankelijk. Maar ook zijn grote liefde voor de kunst - Ypeij was verzamelaar van porselein en zilver - wordt nog altijd uitgedragen binnen de grenzen van het landgoed. Dat blijkt onder meer uit de activiteiten die dit jaar plaatsvinden in het kader van LF2018.

International ArtCamp

Onlangs vond er al de presentatie plaats van de Grootst Gehaakte Deken van de Wereld, maar er staat meer te gebeuren, vertelt Audrey Stielstra van Park Vijversburg. ,,Van 23 juli tot 5 augustus is er in Tytsjerk het Under de Toer-project International ArtCamp Tytsjerk. Twintig internationale kunstenaars komen dan naar het dorp. Een aantal beeldende kunstenaars maakt op het landgoed van Vijversburg een kunstwerk met materialen uit het park. Bezoekers kunnen hier het hele maakproces volgen. Op 5 augustus vindt de eindmanifestatie plaats.”

Een ander kunstwerk dat uitnodigt om meerdere malen het park te bezoeken, is dat van Jan Hofstra en Arjan Jagersma: ‘In het voetspoor van Escher’. Stielstra: “In het parkdeel Dwaalster hebben ze in het grasveld de contouren van een ei gemaakt. Daarnaast hebben ze planten gezaaid. Als die tot bloei komen, groeit er een veldschilderij à la Escher, gemaakt van vergeten groenten van Friese bodem. Bij elk bezoek ziet het werk er net iets anders uit, dus reden voor bezoekers om vaker eens een kijkje te nemen.”

Demonstratiedagen

Zodra de planten voldoende zijn gegroeid, zijn de werken goed zichtbaar. Pompeblêden transformeren tot klompen, en grutto’s en bootzeilen haken in elkaar zoals in Eschers’ werk van vogels en vierkanten samen een geheel vormen. De werken zijn van bovenaf te bewonderen vanaf de uitzichtheuvel. In het kader van de vergeten groenten waarmee het kunstenaarsduo werkt, vinden er deze zomer ook vijf demonstratiedagen plaats met betrekking tot Friese cultuurgewassen. Op www.friesland.nl is hierover meer informatie te vinden.

Tot halverwege augustus zijn er bij Park Vijversburg gehaakte beelden te bewonderen van Helma van Kleinwee. De tentoonstelling draagt de naam ‘Pure Vreugde’, en dat is precies wat de bonte werken kunnen oproepen bij de bezoeker. Stielstra: ,,Uiteindelijk willen we mensen een plek bieden waar ze op laagdrempelige wijze in aanmerking komen met kunst in de breedste zin van het woord. Kunst waarbij het niet draait om alleen kijken, maar ook om beleven. Dat maakt het veel intenser.”