Opening expositie 'Slauerhoff: In Memoriam Patris'

LEEUWARDEN - De Dorpskerk Huizum neemt deel aan het hoofdprogramma van LF2018, project 'Under de Toer', met onder meer een expositie. De opening van de expositie 'Slauerhoff: In Memoriam Patris' is zaterdag 4 augustus om 14.00 uur.

Aan de expositie werken de volgende kunstenaars uit Friesland en Ost-Friesland mee: Ton Aartsen, Marije Bouman, Gerrit Cnossen, Douwe Idema, Brigitte Frehsee, Sjouke Iedema, Bartle Laverman, Wim Reimert, Baukje Scheppink, Gert Jan Slotboom en J.M.G. van Welie.

De kunstenaars worden bij de opening door Sjoerd Munniks geïnterviewd over de relatie tussen hun kunstwerk en het gedicht en over hun werk in het algemeen. De interviews worden afgewisseld met muzikale / poëtische intermezzi door de Leeuwarder muzikant Piet Kok, die Slauerhoffgedichten op muziek heeft gezet. Daarna wordt de expositie onder het genot van een glaasje feestelijk geopend.

Zondag 5 augustus is de expositie open van 13.00 tot 17.00 uur met om 15.00 uur de lezing door Slauerhoffkenner Rob Leemans, die zelf ook scheepsarts is geweest. In deze presentatie zijn zeventien gedichten opgenomen die zullen worden voorgedragen door Neerlandicus Cees van Dam. Ook wordt een en ander muzikaal aangekleed.

Extra evenementen

Daarna is de expositie in de periode 11 augustus tot en met 6 oktober elke zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur te bezichtigen. Op diverse dagen gaat dit gepaard met extra evenementen.

Op de zaterdagen van 25 augustus, 15 en 22 september worden meerdere keren - op verschillende tijdstippen - door Slauerhoff geïnspireerde gedichten vertolkt door de dichter Rienk Kruiderink en de Friese vertaling daarvan door Margje Visser en Klaas de Jong.

Op zaterdag 25 augustus wordt er om 15.00 uur ook een rondleiding langs de graven van bekende Friezen op de begraafplaats gegeven. De toegang van alle activiteiten is gratis.