Schedel en mes uit boomkistgraf te zien in Grou

Grou - Tijdens graafwerkzaamheden in januari van dit jaar werd er voor de herinrichting van Halbertsma’s Plein in Grou een bijzondere vondst gedaan: een boomstamkist uit de zevende of achtste eeuw na Christus. De kist bestond uit verschillende delen en was afgedekt met een biezenmat.

De biezenmat was waarschijnlijk bevestigd met een leren band, waar ook nog resten van zijn teruggevonden. In de kist bevonden zich de resten van een man van ongeveer 1,55 meter lang. Bij het skelet werd een benen kam gevonden. Waarschijnlijk maakte het graf geen deel uit van een grafveld, maar gaat het om een solitair graf aan de rand van een erf.

De boomstamkist wordt op dit moment gevriesdroogd en geïmpregneerd. De schedel en de kam zijn echter al geprepareerd en zijn nu tijdelijk te zien in Museum Hert fan Fryslân in Grou, als bijzonder element in de expositie ‘Joost Halbertsma Wereldburger uit Grou’.

Joost Halbertsma, dominee, taalgeleerde en wetenschapper, beschreef tijdens zijn reizen rond 1850 al over het gebruik van eiken boomkistgraven. Bijzonder is dan ook de locatie waar de boomstamkist afgelopen winter werd gevonden: vlak voor het geboortehuis van Halbertsma.

De expositie is te bezichtigen tot eind december, van woensdag tot en met zondag.