Vijftig vooroorlogse vaartuigen leggen aan in Prinsentuin

LEEUWARDEN - De Oude Glorie viert van 3 tot en met 5 augustus haar veertigjarig jubileum in de Prinsentuin in Leeuwarden.

De Oude Glorie is een behoudsorganisatie van vooroorlogse pleziervaartuigen en houdt dit deel van cultureel erfgoed in stand door de schepen te onderhouden. Voor de Prinsentuin als feestlocatie is gekozen omdat veertigjaar geleden hier de Oude Glorie is opgericht.

Via een aanbrengtocht, die begint in Aalsmeer, legt donderdag 2 augustus de vloot aan in Heerenveen. Vrijdag gaan de vaartuigen naar Leeuwarden. Met de brugwachters is afgesproken dat de schepen in groepen van negen á tien schepen Leeuwarden binnen varen.

In totaal zullen er vijftig schepen in de Prinsentuin liggen. Tijdens het aanleggen zorgt een shantykoor voor muziek.

Zaterdag 4 en zondag 5 augustus kan het publiek de schepen bezichtigen. In samenwerking met Lân fan Taal is er voor zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur een middagprogramma voor gezinnen. Kinderen kunnen leren knopen maken en door middel van een vragenformulier “scheepstermen” oplossen. Aan het eind wordt een “schippersdiploma” uitgereikt.

Om 16.30 uur presenteren de deelnemers zich in jaren dertig-kleding voor de vlootschouw, die gedeputeerde Johannes Kramer afneemt.