Muziek van Roland Kirk en John Mayer centraal

LEEUWARDEN - Friejam is er voor komend seizoen weer in geslaagd een aantal workshops in de programmering op te nemen. De workshops ‘Spelen in een band’en ‘Funk it up’, beiden onder leiding van saxofonist Laurens Blinxma, keren wegens succes terug op het programma.

Nieuw zijn de workshops ‘Tribute to John Mayer’ en ‘Tribute to Roland Kirk’ onder leiding van respectievelijk gitarist Sietze Bouma en saxohonist Frans Vermeerssen.

Centraal in de blues- en soulworkshop ‘Tribute to John Mayer’ staat het werk van singer/songwriter John Mayer. Zijn muziek is een goed voorbeeld van het samensmelten van verschillende muziekstijlen.

In zijn werk speelt de authentieke blues een grote rol, maar ook rock en soul komen in zijn werk ruimschoots aan bod, terwijl hij fraaie ballades evenmin schuwt. Zijn inspiratiebronnen zijn blues- en rocklegendes als B.B. King, Stevie Ray Vaughan en Eric Clapton, maar bijvoorbeeld ook een singer/songwriter als Damien Rice.

Tribute to Roland Kirk

In de jazzworkshop ‘Tribute to Roland Kirk’ draait het om het het werk van de Amerikaanse multi-instrumentalist Roland Kirk (1935-1977). Kirk was van huis uit saxofonist, maar hij bespeelde uiteindelijk ieder instrument dat hij te pakken kon krijgen.

Naast een gedreven en inventief improvisator (zo bespeelde hij meerdere blaasinstrumenten tegelijk) was Kirk ook een begenadigd componist van pakkende thema’s. Kirk brak door als side-man bij Charles Mingus. Hij speelde onder meer met McCoy Tyner, John Coltrane en Quincy Jones.

Hij wordt gezien als een belangrijke vernieuwer in de jazz.. Zijn concerten lardeerde hij altijd met stevige politieke statements over de onder andere het belang van de mensenrechten en Afro-Amerikaanse historie. Het is diezelfde uitgesprokenheid die je terug hoort in zijn composities, waarin hij altijd op zoek was naar nieuwe wegen.

Funk it up is een dertiendelige bandcursus rond de funkmuziek van 1970- nu met muziek van onder andere Sly, James Brown, Maceo Parker, Prince en andere funketeers.. Tijdens de workshop ‘Spelen in een band’ leer hoe het is om in een band te spelen. Er wordt een volledige band geformeerd uit de aanmeldingen.

Voor meer info zie: www.friejam.nl/workshops.