Orca zwemmers succesvol in het open water

Heerjansdam - Aanvankelijk zou de befaamde Bosbaan te Amsterdam het decor vormen voor het Open Nederlands Kampioenschap Open water zwemmen, maar blauwalg gooide een dikke week voor het evenement roet in het eten. Gelukkig wist de KNZB meerdere locaties en organisaties in het land bereid te vinden om het evenement alsnog te huisvesten, waarbij de keuze uiteindelijk viel op Heerjansdam, onder de rook van Rotterdam. Voor het Leeuwarder Orca kwamen er vier deelnemers aan de start.

David Kuipers uit Leeuwarden wist op de vijf kilometer zaterdag het zilver te veroveren bij de jeugd. All-in werd Kuipers vierde. Met 28,5 graden Celsius was het water ongekend warm voor Nederlandse begrippen. De tien kilometer op zondag werd afgelegd in inmiddels iets koeler water. Met ‘slechts’ 26 graden Celsius was deze lange afstand toch nog goed te doen. Nadat Kuipers op de vijf kilometer werd geklopt in de eindsprint maakte hij nu de keuze om in een achtervolgende groep op de latere winnaar Lars Bottelier het tempo aan te voeren waardoor in de eindsprint alleen jeugdzwemmer Olivier Jans op zijn tandvlees er nog in slaagde om Kuipers te verschalken.

Lize Janna de Vries uit Hijum wist bij de senioren op zowel de vijf als de tien kilometer een vierde plaats te veroveren. Steeds tactisch zwemmend in de kopgroep wist De Vries zich goed te handhaven en in beide races door een slimme route, rekening houdend met stroming en wind, alle subtoppers te verschalken. Een seniorenmedaille zat er evenwel nog niet in voor deze pas 16-jarige zwemster.

Suze Kuipers, 15 jaar, uit Hurdegaryp wist op haar derde open water wedstrijd ooit direct beslag te leggen op het brons bij de jeugd op de vijf kilometer. Na haar verrassende titel in het zwembad op deze zelfde afstand toch een enorm knappe prestatie in een discipline die niet alleen vraagt om veel zwemsnelheid, maar ook om veel gogme en race-instinct. En daarvoor is het opdoen van veel ervaring onontbeerlijk.

Die ervaring is de 13-jarige Fleur Bos uit Leeuwarden ook aan het opdoen. Op de 2,5 kilometer voor junioren koos de pupil van Annie Tjerkstra en Jelmer Postma in haar tweede open water wedstrijd ooit al na 500 meter brutaal een plek vooraan in de kopgroep, maar uiteindelijk was dat nog iets te hoog gegrepen en werd Fleur vijfde.

Richard Kuipers, oorspronkelijk afkomstig uit Leeuwarden, maar tegenwoordig woonachtig en studerend in Groningen, wist op de drie kilometer schoolslag net niet op het podium te eindigen. Desondanks was Kuipers, die zichzelf niet echt als een schoolslagspecialist beschouwd, in zijn nopjes met dit resultaat.