Wisselprijs voor eerste Wereldkampioen Fries Dammen is klaar

Leeuwarden - Degene die zich na het allereerste WK Fries dammen, van 3 tot en met 10 augustus in Leeuwarden, tot winnaar laat kronen, ontvangt symbolisch een bijzondere wisselprijs: een verzilverd dambord.

Het verhaal van deze prijs begint met de Friese schilder Lourens Alma Tadema. Hij liet zich voor zijn werk ‘Egyptische Schaakspelers’ inspireren door speelstukken die waren gevonden in de graven van de farao’s en combineerde die met een Fries dambord van 100 velden, zoals hij dat kende uit zijn jeugd.

Het resultaat was, dat bij velen in Europa het idee ontstond dat er in het oude Egypte reeds een oervorm van dammen had bestaan. Dit leidde weer tot kunst- en gebruiksvoorwerpen, zoals salontafeltjes met daarin een blad met een dambord en Egyptische afbeeldingen van messing.

Eén zo’n zeldzaam blad is gebruikt door de Stifting WFD als basis voor de wisselprijs. Juwelier Kramer uit Franeker heeft het bord geheel en al verzilverd, met behoud van het oorspronkelijke reliëf. Dit is een verwijzing naar de historische damprijzen uit de negentiende eeuw, toen men in de herbergen speelde om zilveren lepels, tabaksdozen en brandewijnkommen.

Vervolgens is dit zilveren kleinood door PyraSied uit Leeuwarden, een bedrijf met ruime ervaring in acrylaat en andere kunststoffen, in een passende en doorzichtige houder geplaatst. Op deze houder zullen de namen van de wereldkampioenen Fries Dammen nu en in de toekomst worden gegraveerd.

Deze unieke prijs blijft in Fryslân en zal waarschijnlijk een ereplaats krijgen in Tresoar, dat voor heel Nederland is aangewezen als kenniscentrum op het gebied van de denksport. De winnaar krijgt, naast een geldprijs, een herinneringsmedaille en de onvergankelijke roem.