Column: ‘19 augustus, 12.30 uur Spaarbankstraat. Be there!’

FRANEKER - Maarten was op bezoek in Franeker. Niet voor de gezelligheid, hoewel hij zeker gezellig is. Maarten van der Weijden heeft een duidelijke missie. Hij gaat de Elfstedentocht zwemmen, met in elke stad een meezwemtocht van 500 of 2.000 meter. Dit doet hij om geld op te halen voor kankeronderzoek.

Geluk of pech

Niemand zou meer mogen sterven aan kanker. Dat is het streven. Maartens drijfveer is misschien wel zijn onmacht, telkens als iemand hem vertelt kanker te hebben. Je hebt geluk het te overleven of domme pech als je eraan doodgaat. Niemand wint of verliest, is zijn redenatie.

Maarten wil zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoeken naar kanker. En dat willen wij natuurlijk ook. Wij, een paar stadsgenoten, zijn Rayon Franeker. Dat geld komt niet zomaar op de grote onderzoeksbult. Nee, Maarten ging gesprekken aan met de patiëntenverenigingen. Die hebben bepaald naar welke onderzoeken het geld gaat.

Hel van het Noorden: 23 graden

Diezelfde Maarten kwam zaterdag 14 juli langszwemmen via het Van Harinxmakanaal, het Vliet en de Noordergracht richting de Hel van het Noorden. Hij was aan het trainen voor de #11stedenzwemtocht (lees: een trainingstochtje van Bolsward naar Dokkum à 75 kilometer). In deze hel was het trouwens 23 graden. De begeleiders hadden het ‘s avonds echt wel koud. Maarten niet in die hel. Cool hoe hij altijd in is voor experimenten en techniek. Gaandeweg uitproberen, daar is Maarten wel van.

De rust zelve

De volgende dag appte Maarten rond 11.00 uur dat zijn aankomst niet gevlogd was, omdat zijn team te moe was geweest. Onvoorstelbaar en briljant. Intussen is het een heel georganiseer met ingewikkelde, lange procedures.

En daar loopt hij dan over ons prachtige Noorderbolwerk. Kijkend naar onze locatie op 19 augustus. De rust zelve. Zo knap. Ik verdenk hem ervan dat hij de cadans (of trance) van het zwemritme ook gewoon toepast in zijn dagelijks leven. Ben ook benieuwd welke aankondiging hij gaat doen na de #11stedenzwemtocht. Kan mij niet voorstellen dat Maarten zijn zwembroek aan de wilgen hangt.

Ik hoop dat je erbij kunt zijn op 19 augustus aan de Spaarbankstraat, want bijzonder is het wel. Be there, als je kunt!

Nanda Heij, Communicatie & TrainingsBureau NR. 10