Doorloper | Studeren op Atlantische Oceaan

Leeuwarden - De zestienjarige Sophie Schakelaar gaat komend schooljaar drie maanden leven, leren en zeilen op Masterskip de Wylde Swan. In deze doorloper vertelt ze over haar deelname aan deze bijzondere studiereis.

Algemene info:
Masterskip is een organisatie die leerlingen van HAVO 4 en VWO 4/5 de kans biedt 6 tot 7 weken met de Wylde Swan de wereld te verkennen. Naast het reguliere schoolwerk, wat ze meekrijgen van hun eigen school, zullen de trainees verdiepende lessen krijgen die aansluiten bij hun ervaringen. Het is dus echt een studiereis. Alle schoolexamens en andere toetsen worden ook aan boord gemaakt. Door de bijzondere leeromgeving, de sociale uitdaging van het samenleven op een schip en de (zeil)lessen wordt de horizon van de leerlingen letterlijk en figuurlijk verbreed. Ook maken leerlingen een grote persoonlijke ontwikkeling door.

Kun je wat over jezelf vertellen?
Ik ben Sophie Schakelaar, ik ben zestien jaar en ik zit in mijn vierde jaar van de middelbare school. Ik woon in Grou met mijn ouders en een hele lieve hond. Ik hou van evenementen organiseren en dingen regelen. Verder zijn mijn hobby’s: badminton, schilderen, bakken en zingen. Momenteel werk ik bij het Theehuis in de afwas, wat heel gezellig is, maar later wil ik officier van justitie, advocaat of regisseur/producent worden.

Hoe gaat je reis er precies uitzien?
Ik vlieg op 24 november naar Tenerife, waarna we koers zetten naar het Caribisch gebied. Na een oceaan oversteek van enkele weken, zullen we een paar eilanden gaan verkennen. Dan wisselt de groep, want ik maak een combi-reis, en ik zet met de nieuwe groep koers naar de British Virgin Islands. Hierna gaan we nog meer eiland hoppen. We eindigen in Sint Maarten. Op 15 februari 2019 vlieg ik dan weer naar huis, na ongeveer 3 maanden met 27 leeftijdsgenoten, crew en docenten te hebben geleefd op een tweemaster.

Waarom wil je deze reis graag maken?
Ik was op zoek naar een bijzonder avontuur, maar ik wilde niet achterraken op school. Toen ik van Masterskip hoorde was ik meteen enthousiast. Een groter avontuur is er niet! Ik hoop mijn horizon te verbreden in vele opzichten: écht leren
samenwerken, elkaar en jezelf door en door leren kennen, zee en land ontdekken en efficiënter leren omgaan met schoolwerk. Mijn school, Christelijk Gymnasium Beyers Naudé, is net Masterskip-school geworden. Ze stonden gelukkig dus helemaal achter mijn reis, daar ben ik ze echt dankbaar voor!

Ga je thuis niet missen?
Ik denk wel dat ik mijn familie, vrienden en school ga missen, maar je gaat aan boord zoveel beleven. Zo’n kans krijg je maar één keer in je leven! Op de oceaan kan ik natuurlijk niet bellen, maar bij de eilanden is contact wel mogelijk. Ook mogen we ongeveer elke week een ‘sailmail’ sturen, waarin we alles kunnen vertellen aan onze familie.

De reis kost een behoorlijke duit: €12.500, hoe ga je dat bij elkaar krijgen?
Ik heb een sponsorplan opgezet en dankzij de fondswerf-training van Masterskip heb ik veel nieuwe ideeën. Een deel van het plan is (watersport)bedrijven aanschrijven. Ik heb verschillende pakketten gemaakt met tegenprestaties. Ik heb er al heel veel aangeschreven, en ik heb van een aantal al positieve reacties gekregen. Verder ga ik met een ander meisje, Nika van Asselt, die ook meegaat, een benefietconcert organiseren in de Harmonie. Wellicht ga ik ook een lezing of een diner houden. Daarnaast is het taarten bakken, spullen verkopen en heel veel werken bij het Theehuis. Momenteel zit ik ongeveer op €5000,- dus alle hulp is welkom! Voor meer informatie kunt u kijken op mijn website: sophie-at-sea.jouwweb.nl
Mocht u mij willen steunen of heeft u vragen, dan kunt u een natuurlijk altijd een bericht sturen naar: sophie.masterskip@gmail.com.

Wilt u individueel of als groep meedoen aan deze rubriek? Mail dan naar redactie.hah@ndcmediagroep.nl of doe een belletje naar 0641954610.