Asturische cultuur en ‘diversity’ in talenpaviljoen MeM

LEEUWARDEN - Een week vol Asturische cultuur en ‘diversity’ staat vanaf 5 augustus gepland in talenpaviljoen MeM in de Prinsentuin.

Op zondag 5 augustus om 15.00 uur begint de Asturische week in MeM. De leden van de in Leeuwarden wonende band Xera-Raíz zijn de ambassadeurs voor de Asturische cultuur en taal. Xera is zeer bekend in Spanje en in de Wereldmuziek. Xera maakt gebruik van traditionele instrumenten, zoals de hurdy-gurdy en de bodhran, voor het maken van eigentijdse muziek.

Xera krijgt gezelschap van de Sloveense dichteres Kristina Kočan die voor het Other Words-project in Leeuwarden verblijft.

De Asturische band Xera-Raíz treedt donderdag 9 augustus om 20.00 uur op samen met de Friese dichter Geart Tigchelaar. Xera Raíz speelt moderne Asturische muziek met traditionele instrumenten. Schrijver Geart Tigchelaar heeft met zijn poëziedebuut in 2017 de Douwe Tammingaprijs gewonnen.

Op deze avond is er ook een culturele informatiemarkt, georganiseerd door jongerenorganisaties YEN/FYK in het kader van hun Diversity Festival. Op de markt laten de deelnemers uit verschillende kleine talenregio's hun eigen cultuur, taal en tradities zien.

Zaterdag 11 augustus om 13.00 uur begint YEN/FYk Diversity Festival Terp of Tales. Met optredens van de deelnemers van het Diversity Festival. Een combinatie van zang, theater, digitaal vertellen en presentaties in verschillende talen.

Het Diversiteitsfestival is het zomerse culturele evenement van Youth of European Nationalities, waarbij jongeren uit Europese minderheden deelnemen aan culturele workshops om culturele, diverse en meertalige uitvoeringen te creëren om de culturele rijkdom van Europa te laten zien.

Een Asturisch-Friulische middag met de band Xera-Raíz en Friulische rapper DJ Tubet staat op de agenda voor zondag 12 augustus. Met hun culturele wortels in Asturië, gebruikt Xera traditionele instrumenten, zoals de hurdy-gurdy en de bodhran, voor het maken van eigentijdse muziek.

DJ Tubet is een rapper uit Friulë die het Friulisch, Italiaans en andere talen combineert in zijn muziek. Hij speelt met traditie en taal en laat zich inspireen door reggae, free style, dance hall en hiphop.

De middag begint om 15.00 uur.