Schaatsen in hartje zomer: it kin barre

Leeuwarden - De mussen vallen van het dak vallen in deze zomerse hitte, maar in de Elfstedenhal kin it barre. Van 4 tot en met 6 augustus is het hartje winter in de Elfstedenhal in Leeuwarden. Een heerlijke plek om verkoeling te zoeken. Er kan niet alleen geschaatst worden, maar er is ook nog van alles te zien en te doen. Zoals een expositie over Friese Schaatscultuur, Koek & Zopie en een 100 meter sprint op houtjes. Het publiek wordt uitgedaagd om het ‘houtje-record’ (11.07) van kortebaan icoon Jesper Hospes te verslaan.

Tijdens de Elfsteden-beleving word het publiek meegezogen in het ware Elfsteden gevoel. Binnen twee uur tijd schaats je de Tocht der Tochten op de 400 meter baan van de Elfstedenhal in je eigen tempo. Met projectiebeelden, muziek, geluid en special effects wordt de Elfstedenhal omgetoverd tot een ware Elfstedenroute.

In alle elf steden wordt gestempeld, bij Bolsward komt men een klunparcours tegen en kan er wellicht een wak in het ijs ontstaan waar je omheen moet manoeuvreren. Het is tenslotte warm buiten. Het dweilorkest zorgt ervoor dat je helemaal in de Elfsteden-sfeer komt en het publiek staat iedereen langs de kant aan te moedigen. De Elfstedentocht beleven en dat hartje zomer, onwerkelijk en bijzonder, maar dat is wel typerend aan de Elfstedentocht. Hij laat op het meest onverwachte moment van zich horen.

De Elfsteden-beleving vindt zaterdag 4 en zondag 5 augustus plaats tussen 19.00 en 21.00 uur. Speciaal voor de jeugd is de ‘mini-elfstedentocht’ te ervaren elke ochtend tussen 09.00 en 10.00 uur en voor de mensen die liever niet zelf schaatsen is er elke dag vanaf 16.00 uur een rondleiding beschikbaar door de Elfstedenhal. Deze wordt gegeven door directeur Johan van der Kooi, met aansluitend een prachtig verhaal van Elfsteden Helden Klasina Seinstra, Wim Weenk, Foppe Land of Bonne Stienstra.

De Elfstedenhal is voor alle schaatsliefhebbers nog de hele week tijdens recreatieve uren geopend. De openingstijden zijn te vinden op de website van de Elfstedenhal: www.elfstedenhal.frl.